- Burde holdt munn

I kveldens dokumentar på TV2 kritiserer Ari Behn amerikansk og dermed også norsk utenrikspolitikk overfor regimet i Afghanistan. - Behn burde holdt munn, sier jusprofessor Carl August Fleischer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ari Behn har i tida før og etter forlovelsen med prinsesse Märtha Louise vært svært tilbakeholden med å ytre seg offentlig. Behn skrev i fjor høst for eksempel ikke under på oppropet mot USAs krigføring i Afghanistan, som en rekke forfattere, kunstnere, biskoper og kulturkjendiser stilte seg bak.

I dagens meget forhåndsomtalte dokumentar på TV2 tar Behn imidlertid bladet fra munnen. Under et besøk som utdanner unge talibanere nordvest i Pakistan, sier Behn følgende for å overbevise en Taliban-representant om hvorfor han er der:

Anti-USA

- Hvorfor hjelper du USA og andre land i kampen mot Afghanistan? spør Taliban-omviseren Behn.

- Jeg er ikke med dem i det hele tatt. Slett ikke. Jeg er en fri tenker ...

- Men alle land hjelper Amerika mot Afghanistan, sier Taliban-representanten.

- Saken er, min venn, at i Vesten er det mange mennesker som ikke tror på akkurat det amerikanerne og herr Bush sier. Vi har forskjellige syn. Og jeg vil dele med mitt folk i mitt land, at dere her, studentene, er fine og gode folk. Dere tror på Allah, og det er bra for dere. Dere skaper ikke vold, nødvendigvis, svarer Behn.

Får kritikk

Professor Carl August Fleischer, som er en av landets fremste eksperter på konstitusjonell rett, er kritisk til Behn-uttalelsen om at han ikke stiller seg bak USA og dermed også Norges offisielle politikk overfor regimet i Afghanistan.

- Behn burde holdt munn. Hans uttalelse er problematisk og uklok, ikke minst fordi hans rolle i øyeblikket er noe uklar. Han har i prinsippet sin ytringsfrihet, men problemet er at det er viktig å markere avstand mellom hans private uttalelser og noe som kan oppfattes som en del av Norges offisielle representasjon, sier Fleischer.

Fleischer sier at Behn i dagens utenrikspolitiske situasjon bør være ekstra varsom med sine uttalelser, fordi USA og dermed også Norge er i en væpnet konflikt.

- Uttalelser som skaper tvil om Norges offisielle holdning, virker meget uheldig. Som også FN har slått fast har USA vært utsatt for et væpnet angrep som gir rett til selvforsvar. Etter NATO-traktaten, artikkel 5, er alle NATOs medlemsland forpliktet til å anse angrepet som rettet mot alle.

- Er det problematisk for Norge som monarki at snart inngiftede medlemmer av kongehuset offentlig melder synspunkt som avviker fra norsk utenrikspolitisk linje?

- Ja, det er åpenbart. Selv det at et ikke-utøvende medlem av kongefamilien, som for eksempel Ari Behn, skulle gå imot landets offisielle politikk, kan bli problematisk, sier Fleischer.

- Har Behn begått et overtramp?

- Meget taler for at Behn ikke burde kommet med en slik anti-USA-uttalelse i det hele tatt. Det burde i alle fall ikke ha vært tatt med i tv-innslaget, sier professor Carl August Fleischer.

Ild og vann

Ari Behn oppnådde til slutt forsoning i sin samtale med Taliban-representanten.

- Når Amerika angriper dere, så liker dere ikke det, men hva er galt med Vesten? sier Behn.

- I hele verden er det forskjellige religioner. Noen er som vann og andre som ild. Islam er vann, og alle de andre er ild, sier Taliban-representanten.

Og Ari Behn forsøker med en forsonende tone:

- Vi aller alle skapt av Gud, Allah. Vi er alle mennesker, og vi er alle laget av jord, vann og ild også. Vi har lidenskap i våre hjerter og vi har blod. Tror du ikke at alle mennesker i verden skulle holde sammen...

- Alle fra hvor som helst som tror på min gud er vår bror, sier Taliban-representanten.

Følger instinktet

I Magasinet i Dagbladet lørdag svarte Behn følgende på spørsmål om han kunne vite hvilke fortellinger som er sanne i en krigssituasjon:

- Det eneste jeg kan holde fast ved, er å komme dit og høre på menneskene. Det eneste jeg forholder meg til, er hvem som vil godt og hvem som ikke vil det. Jeg stoler på instinktet mitt.

STØTTER IKKE USA: Ari Behn på oppdrag for TV2 i Pakistan. - I Vesten er det mange mennesker som ikke tror på akkurat det amerikanerne og herr Bush sier. Vi har forskjellige syn, sier Ari Behn til unge talibanere på en skole i Pakistan.
PÅ DOKUMENTARTUR: Ari Behn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer