Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Burde ikke gravlagt datteren i Norge

Thien visste at hun ville bli utvist, mener Utlendingsnemda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får ikke besøke datterens grav

For noen dager siden skrev Dagbladet om Thien Thi Vo (27). Den vietnamesiske kvinnen var gift i Norge, og for fjorten måneder siden fødte hun en datter.

Men Thien opplevde alle foreldres mareritt. Datteren Stina hadde hjertefeil. Etter to måneders kamp for livet døde den lille jenta.

Stina ble stedt til hvile i Nittedal, der mamma bor.

Skal kastes ut

Men Thien Thi Vo har ikke lenger lovlig opphold i Norge etter at ekteskapet hennes ble avsluttet etter 2 år og åtte måneder. Hadde ekteskapet vart i fire måneder til, hadde hun hatt krav på å bli. I forrige uke fikk hun brev fra politiet om at hun må forlate Norge. Denne uka skal hun sendes ut.

Advokaten hennes mener at Thien burde få bli i Norge fordi det foreligger «sterkt menneskelige hensyn»:

Thien har bodd i Norge i fem år. Hun har fast jobb og et ekteskap bak seg som ble avbrutt noen måneder for tidlig. I Nittedal har kommunestyrepolitikerne gitt henne full støtte, de vil at den lille kvinnen skal bli. På kirkegården ligger Stina.

image: Burde ikke gravlagt datteren i Norge

Advokat Nils Edvard Stenersen understreker at det vil være svært tungt for Thien å ikke få være i nærheten av datterens grav og ta vare på den. Han har anket Thiens sak inn for Utlendingsnemda (UNE), som er siste ankeinstans i utvisningssaker.

Graven ikke viktig nok

Dagsavisen omtaler i dag svarbrevet fra UNE til Thien Thi Vo. Dagbladet.no har også fått tilgang til brevet, som er datert i forgårs, 25. januar.

I det tre sider lange brevet skriver UNE at Thien kunne fått bosettningstillatelse hvis hun hadde vært i Norge i 8-10 år, men at fem års opphold er for kort til at bosettingstillatelsen kan gis, slik som loven praktiseres.

Det er heller ikke avgjørende for saken at Thien har datterens grav i Norge.

«Nemda har tidligere gitt uttrykk for forståelse for et slikt ønske, uten å ville tillegge det avgjørende vekt» skriver UNE i avslagsbrevet. Nemda trekker deretter frem at Thien fikk avslag på oppholdstillatelse 1.september 2003. Da var kvinnen høygravid. Da datteren døde noen måneder senere, var Thien kjent med at hun hadde fått avslag. Hun burde derfor ha vurdert å gravlegge Stina et annet sted.

«Dette innebærer at hun var klar over faren for å måtte forlate riket på det tidspunkt hun valgte på gravlegge barnet i Norge. Således kan det vanskelig sies at hun har hatt en berettiget forventning om å få oppholde seg i nærheten av det sted datteren er gravlagt», skriver UNE i brevet.

Det foreligger derfor ikke «særlig sterke rimelighetsgrunner» for at Thien kan bli boende i Norge.

Bør søke visum

Nemda foreslår at Thien søker visum for å komme på besøk og viser til at andre i liknende situasjon har fått samme beskjed. Hvis Thien får innvilget visum, kan hun komme fra Vietnam til Nittedal og stelle Stinas grav.

«Dette .. anses .. et stykke på vei å kunne ivareta de behov klager har i denne saken», skriver UNE.

FÅR POLITIKERSTØTTE: Ordfører Tom Christophersen vil at Thien Thi Vo skal få bli i Norge. Utlendingsnemda sier nei.