KARIKERT: Førsteamanuensis på Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, mener dette godteriet burde endre utseende. Foto: Ellen Karin Moen / Dagbladet
KARIKERT: Førsteamanuensis på Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, mener dette godteriet burde endre utseende. Foto: Ellen Karin Moen / Dagbladet Vis mer

- Burde ikke spise andre mennesker

Reagerer på lakris-godteri.

Publisert

At Haribo har godteri som skal representere hver etnisitet, er både unødvendig, karikert og gammeldags, mener Gro Ween.

Hun er førsteamanuensis på Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og sier til Aftenposten at hun reagerer på måten Haribo har valgt å utforme lakrisfigurene i godteposen «Salty Sea».

I posen kan man finne opptil seks ulike ansikter, som skal representere hver etnisitet, og det er ikke første gang Haribo har vært i hardt vær på grunn av akkurat dette godteriet.

Fortsatt et problem

I 2014 ble flere av bitene endret litt på, etter at mange hadde klagd på hvordan de blant annet etterlikna personer fra Afrika. Lakrisen som skulle representere personer fra det afrikanske kontinentet, hadde blant annet større lepper og nesering, før endringen.

Da sa den daglige lederen i Haribo Sverige, til Nyheter24, at han skjønte hvorfor folk reagerte, og at bitene kom til å bli endret.

Forstår ikke

Ifølge en artikkel fra NRK det samme året, var godteposen, som på den tiden het «Skipper Mix», basert på en historie om en sjømann som seilte rundt og samlet på suvenirer, som mynter og masker fra ulike deler av verden.

- Haribo har beholdt figurene, men moderert karikeringen. Det hjelper ikke å bare gjøre lepper mindre eller fjerne en nesering, hvis man opererer innenfor det samme typegalleriet, sier Ween til Aftenposten.

Hun forstår ikke hvorfor det fortsatt brukes stereotypiske bilder av folkeslag eller kontinenter for å selge ting

Sjefen i Haribo Danmark, Jannich Dribbern, skriver i en e-post til avisa at de aldri har ment å støte noen eller å være diskriminerende. Han sier også at debatten rundt rasisme er viktig, og at de kommer til å følge diskusjonen videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer