Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Burde ikke vist det, mange av de som følger ham er gutter som knapt har tatt på ei jente

To deltakere på «sjekkeekspertens» kontroversielle kurs forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  «Sjekkeeksperten» Julien Blanc er uønsket i Australia, Storbritannia og Singapore, og det er startet en underskriftskampanje i protest mot en «bootcamp» han har planlagt i Norge i januar.

Et bilde han la ut på Instagram som han kalte «kvelningsåpningen», som viser at han tar rundt halsen til en kvinne på et utested i Oslo mens han hysjer på henne, er blant det som har skaffet Blanc kritikere verden over. Den erfarne bistandsadvokaten Hege Salomon mener «sjekketrikset» er ulovlig legemsfornærmelse.

En video publisert av Buzzfeed viser også at han på et seminar forteller om hvordan han som hvit mann i Japan kunne gjøre som han ville, og ta tak i hodet til jenter han traff og presse dem mot skrittet sitt.

Avlyst i Oslo? Men hva skjer egentlig på seminarene som er så kontroversielle at Blanc er uønsket i land etter land? Ganske uskyldige ting, hevder to menn Dagbladet har snakket med som har vært med på det.

- Det er ikke rart at folk reagerer når det er de historiene de hører. Men de forteller ikke sannheten om ham, sier en av dem til Dagbladet.

- Han lærer ikke bort å kvele folk. Han lærer hvordan man bør oppføre seg, også fysisk, og at man skal stoppe hvis noen sier nei, sier han.

Skjult kamera-sjekking Blanc og selskapet Real Social Dynamics hadde egentlig annonsert en «bootcamp» i Oslo i januar. Det er nå fjernet fra selskapets hjemmeside. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er avlyst. Den svenska avisa DN rapporterte i forrige uke at flere liknende arrangementer i Stockholm var avlyst, men de er nå oppe på hjemmesiden igjen. Selskapet har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Mennene Dagbladet har snakket med, deltok på såkalte hotseat-arrangementer, som er billigere og mindre omfattende enn «bootcamp».

- Det var to dager, hvor han holdt foredrag og viste skjult kamera-opptak av seg selv i situasjoner med ulike damer. Han viste hva han gjorde riktig og feil i ulike situasjoner, og forklarte hvorfor damene reagerte som de gjorde, sier en av mennene.

Kvinnene i videoene er selvsagt ikke klar over at de filmes. Om de blir informert i etterkant om at opptakene blir brukt som eksempler i «opplæring» er høyst uklart. En av de tidligere deltakerne sier Blanc har skapt seg en merkevare hvor han skal være litt drøy, og det virker som han finner humor i å se hva han kan slippe unna med.

Den siste tida har det vært vanskeligere for Blanc «å slippe unna».

Blancs kritikere påpeker at det er flere andre eksempler enn dyttingen mot skrittet i Japan og «kvelningsåpningen» på at Blanc har vist fram eller anbefalt lite heldige råd. Daily Mail har listet opp Blancs «fem mest ekstreme tips», og utover de to nevnte eksemplene nevner de at han har anbefalt «å ødelegge en kvinnes selvtillit» (videoen er nå fjernet fra Youtube), og at han har anbefalt å slå vitser som at «kjæresten min døde nettopp».

«Sjokktaktikker» - Det er klart at han har gjort ting som er lett å kritisere, som halsgrepet eller at han for eksempel har startet samtaler ved å kalle damer «hund». Men han anbefalte ingen «sjokktaktikker» på kursene. Han viste rått og usminka hva som faktisk fungerer i sjekkesammenheng. At han skjønner det sosiale spillet er det som gjør at han kan tøye strikken og slippe unna med de tingene han gjør, sier mannen, som sier han mener Blanc har sluppet unna med tingene han har gjort fordi han «subkommuniserer attraktiv mannlig atferd».

Han sier Blanc ber deltakerne om å være fysiske når de møter damer de er interessert i.

- Han viser hvordan man skal være fysisk på en riktig måte, og at man skal være det fra første stund. Kvelergrepet er kun et eksempel på hvor langt man kan dra den om man forstår de underliggende prinsippene. Den fysiske berøringen er en faktor som må være der for at det skal lykkes, og at man må eskalere berøringen gradvis, og ta hensyn til hvor komfortabel hun er. At man må være veldig oppmerksom på damas reaksjoner og trekke seg tilbake om hun er ukomfortabel, sier mannen.

Ingen magiske triks Den andre unge mannen Dagbladet har snakket med som har deltatt på et «hotseat»-seminar sier han ikke oppfattet det som undervisning i manipulering eller «magiske triks».

- Det handler om å bryte ut av skallet man er i, og tørre å være seg selv. Og å være klar i intensjonene fra første stund. Min oppfatning er at han har hjulpet mange gutter og menn til å se sin egenverdi, sier mannen.

Han sier han skjønner reaksjonene mot blant annet «kvelebildet».

- Blanc har en svart, sjokkerende humor, som han ikke har vært god nok til å skille fra rollen som kursleder og instruktør. Han har selv tatt ting, som det bildet, ut av kontekst for å få oppmerksomhet om kursene og filmene. Jeg skjønner at det er vanskelig å folk flest å forstå, og at det kan framstå som ekstremt. For de fleste er det uaktuelt å bare ta kontakt og starte en samtale med noen de kjenner i det hele tatt. 

AVLYST? Oslo-arrangementet er fjernet fra selskapets hjemmeside, jf skjermdumpen øverst. Faksimile
AVLYST? Oslo-arrangementet er fjernet fra selskapets hjemmeside, jf skjermdumpen øverst. Faksimile Vis mer

- Jeg mener «kvelebildet» var en intern spøk ment for de som kjenner til det han driver med. Han viste det som et eksempel på hvor langt man kan gå, hvor drøy man kan være, hvis jenta er med på det. Han kveler ingen, men legger hånda på halsen til jenta. Han har poengtert at dersom han merker at jenta er det minste ukomfortabel, så stopper han. Det er en lek for «viderekomne», og han fraråder på det sterkeste at noen andre gjør det samme. Antakeligvis burde han ikke vist det overhodet, med tanke på at mange av de som følger ham er gutter som knapt har tatt på ei jente i livet sitt, sier han.

Han mener det er andre videoer av Blancs opplegg som forteller et mer nyansert bilde av det som har kommet fram.

Blanc har i et intervju med CNN sagt at han ikke lærer bort «kvelningsåpningen», og at målet hans er å «lære menn hvordan de skal få selvtillit til å ta kontakt med kvinner og innlede forhold til dem»

En av Blancs kolleger i Real Social Dynamics har for øvrig blitt kritisert for det som tilsynelatende framstår som at han tvang seg til sex med en kvinne.

«KVELNINGSÅPNING»: Julien Blanc la ut dette bildet som skal være tatt i Oslo i oktober. Faksimile
«KVELNINGSÅPNING»: Julien Blanc la ut dette bildet som skal være tatt i Oslo i oktober. Faksimile Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media