- FLERE HAR SKYLDFØLELSE: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mener flere muslimer har skyldfølelse etter terrorangrepet fordi terroristen Anders Behring Breivik ville redde» Vest-Europa fra muslimer. Her legger han ned blomster sammen med sin familie utenfor Oslo Domkirke etter det brutale terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya fredag. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
- FLERE HAR SKYLDFØLELSE: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mener flere muslimer har skyldfølelse etter terrorangrepet fordi terroristen Anders Behring Breivik ville redde» Vest-Europa fra muslimer. Her legger han ned blomster sammen med sin familie utenfor Oslo Domkirke etter det brutale terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya fredag. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

«Burde jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden?»

Muslimske Sophia (13) føler terrorangrepene er hennes skyld. - Det er mange som har skyldfølelse fordi han gjorde dette fordi vi er her, sier generalsekretær i Islamsk Råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hei. Jeg er 13 år og norsk muslim jeg føler det er min feil. Han sier han drepte alle de fordi jeg er her. Burde jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden? Det er det jeg føler. Hilsen Sophia.»

Spørsmålet fra Sophia (13) fra Grünerløkka i NRKs nettmøte med krisepsykologer i forbindelse med terrorangrepene i Oslo og på Utøya ryster Norge.

- Knuste hjertet mitt «Dette knuste hjertet mitt,» skriver Janne Waage Berset på Twitter.

«Det gjør meg så vondt at ei så ung jente klarar å tenke i den retningen,» skriver en annen Twitter-bruker.

Svaret fra NRKs innhentede krisepsykologer Jon-Håkon Schultz og Siri Thoresen var følgende: «Kjære Sophia! Bli i landet vårt! Vi trenger deg! Dette er ikke din skyld! Hilsen Jon Håkon og Siri.»

Skyldfølelse Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, forteller at det er flere muslimer som føler skyldfølelse etter at det ble kjent at terroristen Anders Behring Breivik ville «redde» Vest-Europa fra muslimer.

- Mange tenker at han har gjort dette fordi vi er her. Jeg blir lei meg av å høre om Sophia. Hun er et barn, og at hun føler dette skyldes kanskje at hun ikke føler seg nok integrert, mener generalsekretær Mehtab Afsar.

Afsar mener det er viktig at hun ikke føler skyld.

- Det er en gripende kommentar. Jeg vil gjerne si til henne at hun bør stå på og være positiv. På den måten kan hun være med å bygge opp det åpne og trygge samfunnet som Norge er, og det vil være et slag i ansiktet på terroristen, mener Afsar.

Han var selv i Tanzania da terroangrepet skjedde, og forteller at han i begynnelsen ble ringt av journalister som antok at det var terrorister tilknyttet islamsk ekstremisme som sto bak.

- Det er synd at terrorister blir knyttet til islam. Nå viser det seg at denne terroristen skjuler seg bak kristendommen. Men dette har ingenting med religion å gjøre. Å klandre enkeltgrupper og religion blir alltid feil, mener Afsar.

Solidaritetstog i morgen Han mener mange terrorister bruker religion for å rettferdiggjøre noe de i utgangspunktet vet er feil.

- De hviler seg på troen.

Han forteller at Islamsk Råd nå planlegger et solidaritetstog på fredag.

- Vi står side ved side med våre kristne brødre og søstre. Det er viktig å stå sammen og samles om sorgen uansett religion.

Afsar forteller at solidaritetstoget vil gå fra Grønland til Domkirka i oslo.

- Vi vil gjøre dette for å minnes ofrene og deres etterlatte, sier han.

«Burde jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden?»