Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Burde kurert Sundes homofili

Pastor og homo-healer Jan-Aage Torp mener biskop Rosemarie Køhn burde ha kurert Siri Sunde for sin homoseksualitet for flere år siden. På den måten mener han at Kirken ville blitt spart for ytterligere oppsplitting. - Men det er ikke for seint for Sunde ennå, sier Torp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Køhn burde ha gitt Sunde veiledning som kunne fått henne på bedre tanker i forhold til sin homoseksualitet. Det er en biskops ansvar å påse at prestene har et samliv i henhold til Guds ord, sier Torp, som er pinsemenighetspastor ved Seierskirken i Lillestrøm. Torp leder selv terapigruppa Til Frihet, som tar sikte på å helbrede homofile for sin seksualitet.

Nylig arrangerte pastoren et seminar om homo-healing i Oslo. Der deltok blant andre tidligere biskop Per Lønning som gjest. Lønning uttalte dengang at også han tror på Torps ideer, og at det er mulig å kurere homofile.

Kan reddes

Pastor Torps grunntanke er at ingen blir født homofile, og at man derfor kan reddes ut av «homofiliens helvete». At Køhn nå har akseptert Sundes partnerskap med Eleanor Brenna- i stedet for å hjelpe begge bort fra deres homoseksualitet- finner Torp dermed uforståelig:

- Køhn kunne for lenge siden ha hjulpet Sunde ut av hennes «syndefulle samliv». Dette kunne spart Kirken for ytterligere splittelse, hevder han, og legger til:
- Å leve i et homoseksuelt forhold er å leve i synd. Syndens lønn er i døden. Bare ved å omvende seg til heterofil kan Sunde reddes. Det er ennå ikke for seint, sier Torp.

Skummelt

Torps angrep på den lesbiske presten og biskop Køhn kommer neppe som en bombe på Sunde. Siden Sunde i 1997 inngikk partnerskap med Brenna og ble permittert fra jobben sin som kapellan, har hun fått en mengde negative henvendelser:

- Jeg har fått brev fra folk som ønsket at jeg skulle brenne i helvete. Noen ganger har jeg satt meg ned for å svare folk, andre ganger har jeg bare registrert det. Jeg synes det er skummelt at enkelte tror vi mennesker kan dømme hverandre til helvete, sier Sunde til Dagbladet.

Siri Sunde bekrefter at hun har fulgt med i debatten om homo-healing de siste to ukene, hvor pastor Torp har stått sentralt. Selv har hun aldri møtt homo-healeren.

- Men tror pastor Jan-Aage Torp at han selv kunne kurert Sunde?

Kirken filleristes

- Til det kjenner jeg ikke Sunde godt nok. Derimot er jeg overbevist om at Køhn uten større vansker kunne ha hjulpet Sunde ut av dette. Gjennom blant annet personlige medarbeidersamtaler kunne biskopen fått bukt med Sundes syndige og nedbrytende følelser, tanker og drømmer, sier Torp. Nå frykter Torp at et rush av homofile prester vil komme ut av skapene sine.

- Køhn har vært et symbol for de krefter som vil liberalisere Kirken. Etter Sunde-saken filleristes Kirke-Norge, sier Torp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media