Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Burde sikkert vært sjekket bedre

Jens dummet seg ut i nyttårstalen. Partisekretær Raymond Johansen sendt ut for å rette opp.

DÅRLIG PÅ HISTORIE: Sosialøkonom Jens Stoltenberg dummet seg ut på økonomisk historie da han holdt årets nyttårstale. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
DÅRLIG PÅ HISTORIE: Sosialøkonom Jens Stoltenberg dummet seg ut på økonomisk historie da han holdt årets nyttårstale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg dummet seg ut flere ganger i årets nyttårstale. NRK har snakket med flere historikere som påpeker at påstanden om at Norge var blant de fattigste landene i Europa for hundre år siden, rett og slett er feil.

Her er hele talen til Jens (video).

Jens sa blant annet:

«I 1911 var vi et fattig jordbrukssamfunnet som mange flyttet fra. I 2011 er vi et rikt, moderne samfunn som mange vil flytte til.»

 «De ble født inn i en ung nasjon som var blant de fattigste i Europa.»

— Med de samme målene som han som samfunnsøkonom selv bruker, så var Norge for 100 år siden ett av de rikeste landene i Europa og verden, sier historieprofessor Jan Eivind Myre til NRK. Og fortsetter:

- Målt rent økonomisk har vi vært et av verdens og Europas rikeste land i over 100 år.

Feil om husmannsvesenet
Historiker Arnfinn Engen regarer på denne setningen fra Stoltenberg:

«Samtidig med at polfarerne reiste sørover med «Fram», reiste tusenvis av norske tjenestejenter og husmenn vestover med Amerikabåten.»

— Som historiker hoppet jeg litt i stolen. Det er en veldig upresis formulering, sier Engen. Husmannsveldet var nemlig nær avviklet i 1911, dessuten var det få husmenn som reiste til Amerika. Det var for det meste ungdommer og selveiende bønder som reiste, sier Engen til NRK.

Forsvarte Jens
I dag tidlig sendte Jens partisekretær Raymond Johansen til NRKs Politisk kvarter for å oppklare flausene.

- Det burde sikkert vært sjekket bedre, men hovedpunktet var å vise velferdsutviklingen, sa Johansen til NRK.

- Jeg ser det litt humoristisk, sa Siv Jensen i det samme programmet.

Erna Solbergs kommentar var:

- Det er litt pinlig når den politikeren i Norge som har best tilgang på ekspertisen, bommer, men jeg tar det litt med et smil og tar det på kvoten for god historiefortelling, sa Høyre-lederen.

Etter lunsj i dag sendte Statsministerens kontor ut følgende melding:

- Statsministeren viste til Aschehougs Norgeshistorie og en artikkel fra Statistisk sentralbyrå da han sa at Norge var et av de fattigste landene i Europa i 1911, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen.

- SSB skriver blant annet at "I 1905 var Norge et ganske fattig land i Europas periferi." I Aschehougs historie står det at Norge var fattigst av 13 europeiske land i 1913. Han mener derfor det ikke stemmer at statsministeren tok feil da han hevdet at Norge var et av de fattigste landene i Europa.

SMK la også ved disse lenkene fra SSB, for de som vil lese mer: Økonomisk utvikling og verdiskapning, en utgave av Samfunnsspeilet fra 2008, en annen utgave fra samme år, samt oppføringen husmann fra Store norske leksikon

- Pregløst
Både Siv og Erna var tidlig ute med kritikk av talen.

Det var en veldig pregløs tale, blottet for visjoner og ambisjoner, sa leder av Fremskrittspartiet, Siv Jensen, til Dagbladet 1. nyttårsdag.

- Denne talen var blottet for politiske nyheter. Det var ingenting nytt, som månelandingen eller «sammen for arbeid». Talen framsto som en argumentasjonsrekke for pensjonsreformen, sier Solberg.

SENDT UT FOR Å RETTE OPP: Partisekretær Raymond Johansen (Ap) måtte ut på morgenen i dag for å rette opp i Jens' tabber. 

Foto: STEINAR BUHOLM / Dagbladet.
SENDT UT FOR Å RETTE OPP: Partisekretær Raymond Johansen (Ap) måtte ut på morgenen i dag for å rette opp i Jens' tabber. Foto: STEINAR BUHOLM / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!