- Burde startet tømmingen for lenge siden

Oljesøl kan skade fuglelivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det er nå snart sju timer siden Crete Cement grunnstøtte i Oslofjorden, men fortsatt har ikke Kystverket dukket opp for å tømme skipet for olje.

- Tømmingen burde startet for lenge siden, sier skipper på fartøyet Bellona, Sigurd Enge.

Frykter miljøkatastrofe
Ifølge Enge ser den lokale beredskapen ut til å fungere bra. Politi og brannvesen er på stedet og det er lagt ut oljelenser. Men den viktigste jobben for å unngå oljesøl er ikke påbegynt.

- Vi venter fortsatt på at Kystverket skal komme og tømme skipet for olje. Det er første bud. Det er her faren for forurensing ligger, sier Enge.

Han frykter en miljøkatastrofe.

Over 150 tonn med tungolje, diesel og smøreolje kan grise til ganske mye. Det som måtte være av fugleliv i området, er utsatt. Med de lave temperaturene som er nå, går fuglene en sikker død i møte om de får olje i fjærene, sier Sigurd Enge.

- Følger med
Ornitologisk forening i Oslo og Akershus følger med på det som skjer i fjorden. Leder Håkan Billing er enige i at tømmingen av skipet burde ha startet for lenge siden.

- Det er stokkand, ærfugl, siland, måker, gjess og storskarv i området, og dersom det lekker ut et stort oljeflak som beveger seg innover mot strendene, vil det kunne bli ille. Foreløpig har vi ingen beredskap, men vi følger med, sier Billing.


- Vi håper det skal gå bra. Hadde dette skjedd om våren eller sommeren, ville det vært mye verre, sier han.

Bellona frykter også kjemiske reaksjoner som følge av de 5000 tonnene sement som er om bord i skipet.