BEKLAGER: SV-statsråd Audun Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet
BEKLAGER: SV-statsråd Audun Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne. Foto: Erling Hægeland, DagbladetVis mer

- Burde tatt opp sin egen habilitet

BI-professor Petter Gottschalk mener Lysbakken drev «ubevisst korrupsjon».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor Petter Gottschalk, ved Handelshøyskolen BI, mener Audun Lysbakkens tildeling av selvforsvarspenger til guppen «Jenteforsvaret» er korrupsjon.

- Dette er ubevisst korrupsjon. Det er en forskjellsbehandling hvor noen organisasjoner har fått en fordel som de kanskje ikke hadde fått i en åpen konkurranse. Dermed føler de seg kanskje forpliktet til en gjenytelse, sier Gottschalk til Dagbladet.

Innrømmer feil
I går innrømmet SV-statsråd Audun Lysbakken regelbrudd etter å ha gitt penger til sine egne.

I sitt svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite beklager Lysbakken at departementet ikke lyste ut pengene som i fjor ble brukt på selvforsvarskurs for jenter. Jengeforsvaret, en organisasjon som på søkertidspunktet var en del av hans eget ungdomsparti Sosialistisk Ungdom (SU) og fikk 154 000 kroner.

- Hvis man har gjort en feil skal man innrømme feil, stå for det, lære av det og forsøke å gjøre det bedre neste gang. Det er det grunn til i denne saken, sa Lysbakken til Dagbladet.

- Nå har han innrømmet feil, og så får noen andre ta konsekvensene av det, sier BI-professoren.

Vurderte ikke habilitet
Men så langt har Lysbakken ikke tatt selvkritikk på at han ikke ba om en vurdering av hans habilitet.

Selv om saken størrelse kanskje ikke var så stor at han det var en sak for lovavdelingen i Justisdepartementet, men Gottschalk Lysbakken burde ha drøftet det med sitt eget departement.

-  Han burde jo tatt opp spørsmålet om habilitet i sitt eget departement. Da kunne jo hans egen departementsråd, som jo har erfaring, tatt en vurdering av om det var nødvendig å se på habiliteten. Man bør alltid selv ta initiativ til slike ting, sier professoren.

- En glipp
- Jeg mener det var en glipp at han ikke tok opp dette med folk i departementet. Da starter man med å ta opp saken med eget departementsråd, sier Gottschalk og legger til:

- Det handler om å vise en viss type refleksjonsnivå, sier professoren, som ikke vil konkludere med om Lysbakken var inhabil.

FIKK 154 000Jenteforsvaret holder kurs på Strømmen videregående skole. Organisasjon, som var en undergruppe av SVs ungdomsorganisasjon da de søkte, fikk 154 000 kroner av SV-statsråd Audun Lysbakken. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FIKK 154 000Jenteforsvaret holder kurs på Strømmen videregående skole. Organisasjon, som var en undergruppe av SVs ungdomsorganisasjon da de søkte, fikk 154 000 kroner av SV-statsråd Audun Lysbakken. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

På Dagbladets spørsmål i torsdag, om han på noe tidspunkt vurderte sin habilitet, svarte Lysbakken følgende:

- Vår vurdering var at dette var innenfor regelverket.

Audun Lysbakken reagerer sterkt på at Gottschalk bruker korrupsjonsbegrepet om bevilgningne.

- Jeg synes det er ganske spesielt å blandet det begrepet inn i denne saken. Denne bevilgningen har utelukkende handlet om å forebygge seksuell trakassering og ingenting annet, sier han til Dagbladet.

- UBEVISST KORRUPSJON: BI-professor Petter Gottschalk
- UBEVISST KORRUPSJON: BI-professor Petter Gottschalk Vis mer