Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveinung Rotevatn (V) skuffet over justiskomiteen:

- Burde være mulig å samles om mer åpenhet om kongehuset

Justiskomiteen avviser Venstres forslag om mindre hemmelighold om kongehuset.

HÅPER PÅ SNUOPERASJON: På dette bildet fra april i år leverer Venstres Sveinung Rotevatn inn et forslag om at «dokument knytt til utøving av kongehuset sine offisielle oppgåver» skal omfattes av Offentlighetsloven. Nå har han fått nei i justiskomiteen, men håper å vinne fram i stortingssalen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HÅPER PÅ SNUOPERASJON: På dette bildet fra april i år leverer Venstres Sveinung Rotevatn inn et forslag om at «dokument knytt til utøving av kongehuset sine offisielle oppgåver» skal omfattes av Offentlighetsloven. Nå har han fått nei i justiskomiteen, men håper å vinne fram i stortingssalen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justiskomiteen har nå vendt tommelen ned for Venstres forslag om mer offentlig innsyn i hvordan kongehuset drives.

- Jeg synes dette er skuffende, sier Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

Gir seg ikke

Han har likevel ikke gitt opp, og vil jobbe for et flertall i stortingssalen når saken om ikke lenge skal behandles der.

- Det bør være mulig å samles om mer åpenhet om kongehuset, sier Rotevatn.

Venstres forslag er at offentlighetsloven bør «gjelde all utøving av offisielle oppgåver i kongehuset, herunder pengebruk knytt til tilsetjingar, eigedomar og eventuell forretningsdrift».

Praksisen i dag er at kongen regnes som et offentlig organ når han utøver offentlig myndighet, mens kongehuset og hoffet ellers faller utenfor offentlighetsloven.

Det innebærer at en mengde dokumenter om kongehuset unntas fra offentlig innsyn.

«Lagt ved møteboka»

Forslaget fra Venstre kom i april, etter artikler i Dagbladet blant annet om hva kongehuset koster, men Rotevatn opplyste at Venstre også hadde jobbet med saken før dette.

Senere har Dagbladet blant annet omtalt bruk av hoffets penger på private eiendommer og private fester.

Les alle Dagbladets artikler i serien Kongemakta her.

Justiskomiteens vedtak er å råde Stortinget til at Venstres forslag om mer innsyn i kongehusets virksomhet «vert lagt ved møteboka».

- Gjør ingenting

- Det betyr at komiteen gjør absolutt ingenting, og råder Stortinget til å gjøre absolutt ingenting. Det naturlige ville vært å be regjeringen komme tilbake med et forslag om en lovendring, sier Sveinung Rotevatn.

I begrunnelsen fra justiskomiteen, som ledes av Hadia Tajik (Ap), står det at komiteen stiller seg bak et brev fra justisminister Anders Anundsen.

Justisministeren skriver at spørsmålet om innsynsrett i kongehusets dokumenter tidligere har vært gjennom en grundig politisk behandling i Stortinget.

«Det er vanskelig å se at saker som gjelder kongehusets private eiendommer og eventuell forretningsdrift, kan sies å ligge innenfor kongehusets offisielle oppgaver», skriver han om Venstres forslag.

Mangler postjournal

- Det er dessverre ingen reell vilje til å gå inn i problemstillingen vi reiste, sier Sveinung Rotevatn.

Det skriftlige forslaget fra ham og hans partikolleger Iselin Nybø og Ola Elvestuen er at «Stortinget ber regjeringa leggje fram forslag om at dokument knytt til utøving av kongehuset sine offisielle oppgåver vert underlagt reglane i offentleglova».

Overfor Dagbladet peker Rotevatn på at det ikke finnes noen postjournal for hoffet og kongehuset som offentligheten kan søke i.

Først når et dokument havner i en offentlig etat som er underlagt Offentlighetslovens vanlige regler, blir det mulig å søke etter dokumenter om hoffet og kongehuset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!