Ordfører om strømløsning:

- Burde vært klar i går

Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) er svært utålmodig med egen regjering. - Hvis ikke regjeringen gjør noe raskt kan bedrifter ryke, sier han.

UTÅLMODIG: - Vi kan ikke vente i månedsvis, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
UTÅLMODIG: - Vi kan ikke vente i månedsvis, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det haster veldig. Vi kan ikke vente i månedsvis på dette, da er det mange som er i trøbbel, sier ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland til Dagbladet.

Den markante Ap-toppen har gjort seg bemerket i kampen mot en oppsplitting av Kristiansand, og sto ansikt til ansikt mot partiledelsen i kampen i sommer. I juni møtte han statsminister Jonas Gahr Støre på partiets kontorer i sørlandshovedstaden.

Krisemøte

Tirsdag kveld var han en av mange Ap-ordførere som ytret sin bekymring om hva de skyhøye strømprisene på Sørlandet kan føre til under et telefonmøte med partiledelsen.

De siste ukene har sommerprisene på strøm vært rekordhøye, ikke minst i strømregionen i Sørvest-Norge, der spotprisen har bikket 4 kroner og 50 øre. Dagbladet skrev tirsdag om hvordan kraftselskapene gjør et prispåslag på 3800 prosent på gjennomsnittlig kostpris for strøm.

Skisland forteller at mange små og store bedrifter nå sliter med å betale strømregninger på fem og ti ganger det normale.

- Det kan fort bety at arbeidsplasser er i fare, slår Skisland fast.

Kristiansand-ordfører omtaler møtet med partiledelsen i går som et innspillsmøte, og sier han oppfatter at de blir lyttet til.

- Kan ikke vente

Han sier de derfor ikke forventet noen ferdig løsning i går, men at det nå haster å få en på plass.

- Vi kan ikke vente i månedsvis på dette, da er det mange som er i trøbbel, sier Skisland.

Som flere andre peker ordføreren på at det er en egen krisepakke for næringslivet som må på plass.

- Vi opplever situsjonen som veldig dramatisk for næringslivet, som ikke har noen ordning i dag.

- Når må en ordning for næringslivet være klar?

- Den burde vært på plass i går. Men jeg skjønner at man ikke gjør hastige avgjørelser, sier Skisland.

Stortingsrepresentant Olaf Lundteigen fra regjeringspartiet Sp krever at en løsning fra regjeringen må være på bordet før mandag. Da skal det avgjøres om Stortinget hasteinnkalles for å vedta nye grep mot strømkrisa.

Samtidig har LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet krevd en ordning innen statsbudsjettet legges fram i høst.

Frykter store nedbemanninger

Statsminister Jonas Gahr Støre sier onsdag at de ser på en egen krisepakke for næringslivet.

- Mange bedrifter som ikke har fastprisavtaler, de sliter, og vi ser nå på ordninger som kan komme dem til unnsetning. Men det viktige nå er å få opp fyllinga i vannmagasinene, slik at vi er rustet til den vinteren vi går inn i. Det er på rekordlavt nivå, og det må vi gjøre noe med, sier Støre til NRK.

I Kristiansand frykter ordfører Skisland for at mange arbeidsplasser skal gå tapt som følge av de gigantiske strømregningene.

På hjørnesteinsbedriften Glencore ventes en strømregning på 200 millioner kroner mer enn normalt. I fjor var overskuddet på 83 millioner kroner.

- Det er det som gjør meg veldig engstelig. Hvis ikke regjeringen gjør noe ganske raskt, så kan det ryke store bedrifter, eller det kan i hvert fall medføre store nedbemanninger. Det er også mange små bedrifter, som for eksempel bakerier, som ikke vet hvordan de skal håndtere høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer