<strong>HØYREMANN:</strong> Investor Jens Ulltveit-Moe mener rene økonomiske betraktninger burde vært nok til at oljefondet valgte å gå ut av olje og gass. Foto: Tore Bergsaker
HØYREMANN: Investor Jens Ulltveit-Moe mener rene økonomiske betraktninger burde vært nok til at oljefondet valgte å gå ut av olje og gass. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Burde vært unødvendig politikk

Jens Ulltveit-Moe om at Venstre vil trekke oljefondet ut av klimaverstingselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Venstre presenterte i dag sitt forslag om hvordan oljefondet skal trekke seg ut av kull og særlig forurensende oljeselskaper. Kriteriene er så strenge at Oljefondet ikke vil kunne kjøpe aksjer i selskaper som driver på samme måte som vårt eget Statoil.

- Dette burde vært unødvendig politikk. Man må jo være idiot om man investerer i dette uansett. Det er ikke økonomisk fornuftig å investere i olje og kull, sier investor Jens Ulltveit-Moe.

Høyremannen er på Venstre-landsmøte for å snakke om skiftet til en grønn økonomi. Han tror dette er i ferd med å skje av seg selv - tvunget fram av økonomiske realiteter. Han viser til at energiselskapene i Tyskland har falt med 80 prosent og det samme skjer i Storbritania og USA.

- Politikk og moral er for de troende. Med finans overbeviser du resten. Paradokset er jo at ut fra rene økonomiske kriterier så bør ikke SPU (oljefondet) være i olje og gass. Så stor del av vår nasjonalformue er jo der, så rent ut fra en rissikovurdering så må det være galt å investere mer der, sier han.

Moral Idioter eller ei. Oljefondet har investert rundt 270 milliarder kroner olje- og gass-industrien. Venstres forslag om å selge seg ut av versting-selskapene innebærer at oljefondet må kvitte seg med aksjer for 110 milliarder kroner.

- Man kan godt være moralsk, men jeg ser på det økonomisk. Økonomisk har det skjedd en revolusjon og fornybar energi er blitt så mye billigere at det konkurrerer nå fullt ut med fosil energi, selv uten subsidier.

Han viser til at om oljefondet hadde gått ut av olje og kull for et år siden så hadde de nådd sine resultatmål mye bedre enn det de har klart.

- De nådde ikke engang referanseindeksen, sier han.

Ulltveit-Moe har selv investert tungt i solenergiselskaper.

Svarteliste Av klimahensyn vil venstre trekke oljefondet ut av energiselskaper der kull står for mer enn 25 prosent av inntektene, kraftproduksjonen eller energibruken.

Også selskaper som produserer eller er involvert i utvinning av olje fra tjæresand, skifer eller opererer i Arktis, havner også på Venstres svarteliste.

Det samme gjelder selskaper «som søker etter prosjekter som er avhengig av oljepriser som ikke er forenlig med togradersmålet».

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik håper at uttrekskriteriene vil inspirerer oljeselskapene til å legge om.

- Poenget til Ulltveit-Moe viser hvor viktig det er at oljefondet får uttrekskriterier slik at selskaper de er inne i, eller selskaper som ønsker seg oljefondet som investor, gjør endringer i måten de produserer på, sier han

Venstre har ikke regnet på hvor store verdier Statens pensjonsfond utland (SPU), også kalt oljefondet, må selge aksjer for dersom deres kriterier får flertall i Stortinget.

— Den teoretiske summen er 270 millioner kroner. Det er den samlede verdien av oljerelaterte aksjer i SPU i dag. Det er en håndterbar størrelse, som jo dessuten skal investeres i andre selskaper, sier nestleder Ola Elvestuen.

Oljefondet vil måtte selge seg ut av alle de store oljeselskapene dersom utrekkskriteriene fra Venstre blir vedtatt.

Venstres forslag:

Venstre vil trekke oljefondet ut av følgende kullselskaper:

• Gruveselskaper der mer enn 25 prosent av inntektene kommer fra utvinning av kull eller som produserer mer enn 20 millioner tonn kull årlig.
• Kraftselskaper som baserer mer enn 25 prosent av samlet kraftproduksjon fra kull.
• Selskaper som planlegger eller driver produksjon av kull til flytende brensel eller kull til gass.
• Selskaper som får minst 25 prosent av inntektene fra kull, kullgruver eller kullkraft, eller hvor 25 prosent av energibruken kommer fra kull.
• I tillegg vil Venstre trekke oljefondet ut av petroleumsvirksomheter som faller inn under følgende kriterier:
• Selskaper som søker etter prosjekter som er avhengig av oljepriser som ikke er forenlig med togradersmålet.
• Selskaper som er involvert i utvinning av olje fra tjæresand eller olje eller gass fra skifer.
• Selskaper som driver petroleumsvirksomhet i svært sårbare områder, som Arktis.
• Selskaper med høyest utslipp per produserte enhet (fat olje), for eksempel mer enn 25 prosent over snittutslipp.
• Selskaper som utvinner de dyreste og mest forurensende olje- og gassreservene, for eksempel satt til mer enn 25 prosent over snittkostnader.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer