- Burde vært unødvendig politikk

Jens Ulltveit-Moe om at Venstre vil trekke oljefondet ut av klimaverstingselskaper.

HØYREMANN: Investor Jens Ulltveit-Moe mener rene økonomiske betraktninger burde vært nok til at oljefondet valgte å gå ut av olje og gass. Foto: Tore Bergsaker
HØYREMANN: Investor Jens Ulltveit-Moe mener rene økonomiske betraktninger burde vært nok til at oljefondet valgte å gå ut av olje og gass. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Venstre presenterte i dag sitt forslag om hvordan oljefondet skal trekke seg ut av kull og særlig forurensende oljeselskaper. Kriteriene er så strenge at Oljefondet ikke vil kunne kjøpe aksjer i selskaper som driver på samme måte som vårt eget Statoil.

- Dette burde vært unødvendig politikk. Man må jo være idiot om man investerer i dette uansett. Det er ikke økonomisk fornuftig å investere i olje og kull, sier investor Jens Ulltveit-Moe.

Høyremannen er på Venstre-landsmøte for å snakke om skiftet til en grønn økonomi. Han tror dette er i ferd med å skje av seg selv - tvunget fram av økonomiske realiteter. Han viser til at energiselskapene i Tyskland har falt med 80 prosent og det samme skjer i Storbritania og USA.

- Politikk og moral er for de troende. Med finans overbeviser du resten. Paradokset er jo at ut fra rene økonomiske kriterier så bør ikke SPU (oljefondet) være i olje og gass. Så stor del av vår nasjonalformue er jo der, så rent ut fra en rissikovurdering så må det være galt å investere mer der, sier han.

Moral Idioter eller ei. Oljefondet har investert rundt 270 milliarder kroner olje- og gass-industrien. Venstres forslag om å selge seg ut av versting-selskapene innebærer at oljefondet må kvitte seg med aksjer for 110 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer