Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Burde vært utvist før Einar ble drept

Noppadol Wantaphirom har vært ulovlig i Norge siden 2006, sier Oslo tingrett. Han ble løslatt med reststraff et halvt år før Bislett-drapet.

 ULOVLIG SIDEN 2006: : Drapsdømte Noppadol Wantaphirom har vært ulovlig i Norge siden 2006, sier Oslo tingrett i torsdagens dom. Nå spør dreptes mot og hennes advokat hvorfor han ble sluppet løs fra soning seinest i januar 2011 - og ikke utvist.  Foto. Privat.
ULOVLIG SIDEN 2006: : Drapsdømte Noppadol Wantaphirom har vært ulovlig i Norge siden 2006, sier Oslo tingrett i torsdagens dom. Nå spør dreptes mot og hennes advokat hvorfor han ble sluppet løs fra soning seinest i januar 2011 - og ikke utvist. Foto. Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både mor til den drepte Einar Opsahl og hennes bistandsadvokat undrer seg, mildt sagt, over at thailenderen som i går ble dømt til 18 års fengsel for Bislett-drapet i fjor sommer ikke var utvist fra Norge for lengst.

Drapet på den 35 år gamle Asker-mannen, som var på feil sted til feil tid natt til 18. juni i fjor, blir av Oslo tingrett betegnet som «en fullstendig meningsløs henrettelse».

Sammen med to kamerater gikk han nedover Pilestredet etter en lystig sommerfest lenger oppe i gata på jobben til en av kameratene.

Det forsettelige drapet har en strafferamme på 15 år, og tingretten har gitt tre års fengsel i tillegg for ulovlig besittelse av våpen, oppbevaring av store mengder narkotika og for restsoning på ett år fra tidligere dommer.

- Langt og alvorlig rulleblad Tingretten beskriver rullebladet til draps- og narkodømte Noppadol Wanthaphirom (30) som «langt og alvorlig» med ni tidligere narkotika-, volds- og våpendommer.

Han er statsborger i Thailand og har hatt ulovlig opphold i Norge siden 2006, slår dommen fast.

Einar Opsahls nære familie har ikke vært tilstede under rettssaken.

Kritisk til systemet - Einars mor mener at dommen var det eneste riktige utfallet av denne tragedien, selv om den ble anket på stedet og slik sett ikke er rettskraftig. Det ville ikke ha hjulpet henne i sorgen over at sønnen er borte at hun hadde vært tilstede i retten.

 KRITISK: Bistandsadvokat Siri Ross Wessel og drepte Einar Opsahls mor har ikke fått noe skikkelig svar på hvorfor drapsmannen ble sluppet løs fra soning et halvt år før Bislett-drapet. Ifølge dommen har drapsdømte hatt ulovlig opphold i Norge siden 2006. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.
KRITISK: Bistandsadvokat Siri Ross Wessel og drepte Einar Opsahls mor har ikke fått noe skikkelig svar på hvorfor drapsmannen ble sluppet løs fra soning et halvt år før Bislett-drapet. Ifølge dommen har drapsdømte hatt ulovlig opphold i Norge siden 2006. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix. Vis mer

- Hun har stolt på at retten håndterer den prosessen, og hun har heller ikke følt noe personlig nag til drapsmannen.

- Men hun har vært sterkt kritisk til et system som har gjort det mulig for en mann med slik forhistorie å gå løs i norske gater til livsfare for andre, sier advokat Siri Ross Wessel til Dagbladet.

Hun har representert drapsofferets mor under rettssaken.

Utfra sitt vanlige virke som forsvarsadvokat har hun også spurt seg hvorfor drapsmannen ikke er utvist fra Norge for lenge siden - uten at hun har funnet noe svar.

Gikk fri med reststraff Ut fra hva Dagbladet har sjekket i strafferegisteret, har fire av dommene mot mannen kommet etter 2008. Og et halvt år før Bislett-drapet i kraftig kokain-, valium- og alkoholrus ble han løslatt med ett år og ti dager igjen å sone fra tidligere dommer.

Advokat Siri Ross Wessel peker på at det er rein rutine å utvise domfelte, utenlandske statsborgere rett etter at dommene er sonet.

- For kort tid var jeg forsvarer for en stakkars rumener som ble dømt til ubetinget fengsel for å ha stjålet fra en søppelfylling. Utvisningsvedtaket mot han var klart lenge før han hadde sonet ferdig sin korte fengselsstraff. Dette er vanlig praksis ved vinningsforbrytelser, sier advokat Ross Wessel til Dagbladet.

Aktor: ulovlig opphold Aktor i Bislett-saken, statsadvokat Håvard Skullerud, sa til Dagbladet tidlig under drapssaken at han skulle komme tilbake til thailenderens ulovlige opphold i Norge og spørsmålene om utvisning mot slutten av saken.

 FORSVARERE:  Advokat Morten Engesbak (t.v.) og advokatfullmektig Martin Eiebakke hos Stabell & Co. forsvarer den drapsdømte 30-åringen.  Dommen på 18 års fengsel i Oslo tingrett torsdag ble anket på stedet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.
FORSVARERE: Advokat Morten Engesbak (t.v.) og advokatfullmektig Martin Eiebakke hos Stabell & Co. forsvarer den drapsdømte 30-åringen. Dommen på 18 års fengsel i Oslo tingrett torsdag ble anket på stedet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix. Vis mer

Skullerud var opptatt i retten med en annen sak under domsavsigelsen i går, og var ikke tilgjengelig for kommentar.

Den drapsdømte 30-åringens forsvarer, advokat Morten Engesbak, var knapp i sin kommentar etter dommen i tingretten - fordi den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig.

 - Det er jo vane for at utenlandske statsborgere kan bli utvist i forbindelse med soning. I dette tilfellet mener vi at vår klient har lovlig opphold i Norge, sier advokat Morten Engesbak til Dagbladet.

- Grunn til å frykte ham Under rettssaken ble det lagt fram en personlighetsundersøkelse av 30-åringen, som blant annet konkluderte med «stor fare for gjentakelse» og «uten empati».

Han har aldri vært registrert med inntektsgivende arbeid i Norge.

Han har vokst opp og gått på skole i Oslo. I et intervju med Magasinet i Dagbladet i 2004 fortalte han at han droppet ut av videregående og begynte med kriminell virksomhet.

- Flere lange fengselsstraffer har ikke hatt noen virkning på ham. Tidligere dommer viser at han har en manglende terskel for bruk av våpen, og at det er grunn til å frykte ham, heter det i den ferske dommen etter Bislett-drapet.

 FEIL STED - FEIL TID:  Blomster, hilsener, lys og bilde av den drepte Einar Opsahl ligger  på åstedet dagen etter drapet på Bislett i fjor sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
FEIL STED - FEIL TID: Blomster, hilsener, lys og bilde av den drepte Einar Opsahl ligger på åstedet dagen etter drapet på Bislett i fjor sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media