PANSRET KVINNEKUPE: I Mumbai i India har det lenge vært egne kvinnetog for å beskytte kvinner fra klåfingrete menn. Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem i store deler av verden. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix
PANSRET KVINNEKUPE: I Mumbai i India har det lenge vært egne kvinnetog for å beskytte kvinner fra klåfingrete menn. Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem i store deler av verden. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Burer seg inne for å unngå kåte menn og voldtekt

Bare der er de helt trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner over hele verden burer seg inne bak gitter for å unngå seksuell trakassering fra menn.

Det er voldtekten og drapet på 23 år gamle Jyoti Singh Pandey i India som har aktualisert spørsmålet om omfanget av seksualisert vold mot kvinner.

I India har drapet utløst store demonstrasjoner med krav om å at kvinner skal kunne gå ute uten frykt for å bli voldtatt.

Pansret mot kåte menn Der i landet har man i flere år hatt egne tog, eller egne vogner, for kvinner. Grunnen er at kvinner på tog, busser og offentlige plasser blir berørt i skrittet og på rumpa i et omfang som har ført til krav om egne kvinne-tog.

I BURKA: I Afghanistan er burka i store områder det opplagte kvinneplagg. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/FILES
I BURKA: I Afghanistan er burka i store områder det opplagte kvinneplagg. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/FILES Vis mer

Og det er ikke demonstrasjonstog det er snakk om. Det er mer å likne som pansrede tog. Pansret mot kåte, krafsende hender.

- Seksuell trakassering av kvinner på denne måten er et enormt problem. Det handler om holdninger til kvinner i store deler av verden. Mange steder kan ikke kvinner gå i fred uten å bli befølt i skrittet eller andre steder på kroppen, sier Gro Lindstad, daglig leder for Fokus, Forum for kvinner og utvikling.

Fra Afrika, gjennom hele Midtøsten, til Iran, Pakistan, Afghanistan, India og Indonesia, er seksuell trakassering av kvinner på offentlig sted et enormt problem.

Voldtekt av politi I Afghanistan har man problemer med å rekruttere kvinnelig politi, selv om det er sterkt ønsket av både ISAF og den afghanske regjeringen. Grunnen er at mange politikvinner har blitt voldtatt av sine mannlige kolleger, og at praktisk talt alle opplever seksuell trakassering. I Afghanistan vil det å være uten beskyttelse av en mannlig slektning ofte føre til seksuell trakassering på offentlige steder. Kvinner blir befølt i skrittet eller på brystene hvis de ikke har noen til å beskytte dem.

- Det at kvinner går i Burka er noe de er påtvunget av menn for å unngå at mennene skal fristes seksuelt, sier Gro Lindstad.

Hun mener virkeligheten snus på hodet.

- Hele ansvaret legges på kvinnene. For eksempel slik vi så Jyoti Singh Pandey bli kritisert for måten hun kledde seg på av konservative religiøse ledere i India, sier Lindstad.

STORT PROBLEM: - Seksuell trakassering av kvinner på denne måten er et enormt problem, sier Gro Lindstad, daglig leder for Fokus, Forum for kvinner og utvikling. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix
STORT PROBLEM: - Seksuell trakassering av kvinner på denne måten er et enormt problem, sier Gro Lindstad, daglig leder for Fokus, Forum for kvinner og utvikling. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er et kulturelt problem at menn ikke klarer å styre seg. Men det er et kulturelt problem og et holdningsproblem mange land ikke har villet ta et oppgjør med, sier Gro Lindstad.

EGNE VAKTER: Egne vogner og egne vakter. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix
EGNE VAKTER: Egne vogner og egne vakter. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer