KONGER: Burger King har hisset på seg kongehuset i Belgia med en reklamekampanje. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB scanpix
KONGER: Burger King har hisset på seg kongehuset i Belgia med en reklamekampanje. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB scanpixVis mer

Burger King har hisset på seg kongehuset i Belgia: - To konger. En krone. Hvem skal herske?

Reklamekampanje til forargelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamburgergiganten Burger King har lagt seg ut med det belgiske kongehuset etter å ha bedt sine tilhengere stemme på den og krone den til landets rette monark.

Den amerikanske kjeden lanseres i kongedømmet Belgia i juni og antyder i sin animerte lanseringskampanje at de vil overta tronen i landet. Med en tegnet utgave av kong Philippe påpekes det at han ble kronet i 2013, men at det nå kommer en ny konge til landet:

- To konger. En krone. Hvem skal herske? Stem nå ...

Stemmer du på den sittende kongen, får du oppfølgingsspørsmål som «Er du sikker? Han kommer ikke til å lage pommes frites til deg.»

- Ikke morsomt, lyder reaksjonen fra kongehuset, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Representanter for kong Philippe ba mandag om en forklaring fra Restaurant Brands International, som eier Burger King i landet.

- Vi forklarte dem at vi ikke er glade for at de bruker kongen i sin kampanje, sier talsmann Pierre-Emmanuel De Bauw.

Kongehuset skal ikke brukes i kommersielt øyemed. Shana Van den Broeck, talskvinne for Burger Brands Belgium, sier de vurderer å endre kampanjen.

Fleipen kan ha truffet et ømt punkt for kongehuset. Belgierne hadde i 1950 folkeavstemning der de bestemte seg for å beholde monarkiet, tross krass kritikk av Philippes bestefar, kong Leopold III, for hans rolle under nazistenes okkupasjon. Leopold ble tvunget til å abdisere, og Philippes onkel overtok.

(©NTB)