Avkrevd åpenhet om kundelister

Burgerelsker Kallmyr jobbet for McDonald's

Fire av justisministerens tidligere kunder som advokat i Ræder har fritatt ham fra taushetsplikten. Men en fullstendig kundeliste er ennå ikke lagt fram.

<strong>FIRE KUNDER:</strong> Fire av kundene som justisminister Jøran Kallmyr hadde som advokat i Ræder har sagt ja til å bli offentliggjort. Selskapet som forvalter merkevaren McDonald's er blant dem. Det samme er Redningsselskapet, som har en nøkkelrolle i beredskapen til sjøs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIRE KUNDER: Fire av kundene som justisminister Jøran Kallmyr hadde som advokat i Ræder har sagt ja til å bli offentliggjort. Selskapet som forvalter merkevaren McDonald's er blant dem. Det samme er Redningsselskapet, som har en nøkkelrolle i beredskapen til sjøs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Før han ble utnevt som statsråd 30. mars i år jobbet Jøran Kallmyr i flere år som advokat og partner i Ræder. Men hvem den nye justisministeren utførte oppdrag for, vil ikke offentligheten få et fullstendig bilde av.

- Som advokat er man bundet av loven om taushetsplikt for sine klienter, sa Kallmyr til Dagbladet tidligere denne måneden. Samtidig slo han fast at han aktet å legge fram «noen navn på tidligere kunder».

Dagbladet har bedt om innsyn i Kallmyrs kundelister, og fikk tirsdag svar.

Ifølge Justisdepartementet har fire klienter opphevet Kallmyrs taushetsplikt om kundeforholdet. Det gjelder Redningsselskapet, Food Folk Norge AS, Oslo Airport City og Eckbos legater.

Selskapet Food Folk Norge forvalter merkevaren McDonald's i Norge. At Kallmyr har utført oppdrag for hamburgerkjeden framstår som passende, all den tid justisministeren sto fram som en real burgerelsker i et intervju med Aftenposten nylig:

- Hva er din «guilty pleasure», det du skammer deg litt over å like? ville avisen vite.

- Det er helt klart hamburgere, svarte Kallmyr.

- Ikke inhabil

Oppdraget for Redningsselskapet ble avsluttet tidlig i 2018, opplyses det. Mye av ansvaret for norsk beredskap er som kjent lagt til Justisdepartementet, der Kallmyr nå altså er en av to statsråder.

I habilitetsgjennomgangen som Dagbladet har fått tilgang til, går det fram at Justis- og beredskapsdepartement ikke per i dag er kjent med saker som byr på habilitetsutfordringer.

Samtidig vises det eksplisitt til at det har vært reist spørsmål om Kallmyrs involvering i saker for inkassobransjen.

- Han har kun vært involvert i en vurdering etter forvaltningsloven i en konkret sak som lå for behandling i tingretten. Saken er nå hevet i rettssystemet, heter det i vurderingen fra departementet.

Der slås det elles fast at Kallmyr løpende vil vurdere sin habilitet overfor tidligere klienter, nær familie og venner, slik vanlig praksis er for regjeringens medlemmer.

- Grundig prosess

Da Dagbladet utfordret Kallmyr på eventuelle bindinger som kan ligge skjult for offentligheten i kundelistene hans, svarte han som følger i intervjuet fra tidligere i april:

- Mine tidligere klienter har en ekstraordinær beskyttelse i lovverket. Selv om ikke alt gjøres klart utad så har vi hatt en grundig prosess i departementet, sa han.

I Ræder ledet Kallmyr avdelingen for eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt. I noen tilfeller drev han også rådgivning og oppfølging i form av myndighetskontakt, spesielt mot kommunalt og regionalt nivå, ifølge departementets egen habilitetsvurdering.

- Kundeforholdene som er i dag relevante vil bli offentliggjort, dersom kunden har samtykket til dette, noe de har gjort. Så er det noen kunder som på grunn av sak og virksomhet muligens kan bli aktuelle på et senere tidspunkt, sa Kallmyr i Dagbladet-intervjuet.

Der viste han til at han har tatt en ed om å beskytte kunders identitet.

- Og den eden tar jeg på alvor, tilføyde han.

- Ikke godt nok

At Kallmyr ikke utviser full åpenhet om aktørene og selskapene han har utført oppdrag for som advokat, får SV til å reagere. Overfor Dagbladet uttrykte Petter Eide tidligere i måneden at det ikke er godt nok å legge fram deler av kundelista si.

- Vi kan ikke ha statsråder med hemmelige kundelister - det skaper en stor forvirring om hvorvidt statsråden er uavhengig eller ei. I sum svekker det også vår tillit til ham og hans evne til å fatte avgjørelser uavhengig av hvem han har tatt oppdrag fra tidligere, sa Eide

- Har vi ikke et tillitsbasert system i Norge, da?

- Jo, men hemmelighold kan vi ikke akseptere. Det er full åpenhet rundt bindene til stortingsrepresentanter, for eksempel. SV ønsker det samme for de som skal sitte i regjering, sier Eide og legger til:

- Vi mener at dersom en politiker ikke vil legge fram fulle kundelister, så får vedkommende heller la være å bli statsråd. Å bli statsråd er et privilegium, ikke en rett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer