Burkabot: Å gå slik i den sveitsiske byen kan koste 85 000 kroner

Ny lov innført.

BURKABOT: Denne uka ble det innført en ny lov i Sveits som gjør det forbudt å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino. Her en kvinne fra oman som bærer niqab. Foto: NTB Scanpix
BURKABOT: Denne uka ble det innført en ny lov i Sveits som gjør det forbudt å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino. Her en kvinne fra oman som bærer niqab. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uka ble det innført en ny lov i Sveits som gjør det forbudt å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino.

Dersom man bærer et slikt heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes, kan man straffes med bøter opp mot 85 000 kroner. Nedre grense er 850 kroner.

Og alle er like for loven. Det er ikke skrevet inn noen unntak for turister som besøker området, og det vil bli informert om de nye restriksjonene på flyplassen og ved tollstasjoner på grensa til Italia. 

To av tre for Ifølge Breitbart News har Giorgio Ghiringhelli, som har skrevet lovforslaget, forklart hvorfor på følgende måte:

De som vil integreres er hjertelig velkomne uavhengig av religion. Men de som støter fra seg våre verdier og har som mål å bygge et parallellt samfunn basert på religiøse lover, de er ikke velkomne, sier han.
 
The Local, som samler nyheter fra Sveits, skriver at det var innført strenge sikkerhetstiltak da loven ble vedtatt i parlamentet denne uka. Det skal blant annet ha blitt satt inn en midlertidig metalldetektor for å foriskre seg om at ingen bar våpen.

Det ble i 2013 gjort en folkeavstemning i kantonen om lovforslaget. Den gang stemte omlag to av tre for.

Følger Frankrike og Belgia Den sveitsiske kantonen følger dermed i fotsporene til Frankrike og Belgia som begge innførte et liknende forbud i 2010.

Belgia var først ute den 29. april, og av 138 stemmende talte forslaget 136 ja-stemmer. To avsto fra å gi sin stemme.

- Vi synes at alle som ferdes på et offentlig sted, bør vise ansiktet sitt. Vi må forsvare våre verdier i spørsmålet om frihet og kvinners verdighet, sa Denis Ducarme fra det liberale partiet Reformbevegelsen, ifølge CNN.com.

På daværende tidspunkt bodde det omlag 281 000 muslimer i Belgia. Ducarme hevdet at bare 300-400 kvinner brukte burka eller niqab, og det derfor var svært få som ble rammet av den nye loven.

- Gledelig dom Også i Norge har det vært debatt rundt et mulig forbud. Stortinget avviste et slikt forbud så sent som i 2013, men den gang var hovedargumentet mot at man risikerte å bli dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

EMD behandlet også Frankrikes forbud i 2014, og ga det medhold.

Tidligere leder i Arbeiderpartiet og nåværende generalsekretær i Europarådet omtalte det som en «gledelig dom».

- Den slår fast at ethvert menneske som er med i et samfunn har en forpliktelse til å vise ansiktet sitt, ellers kan ingen andre samfunnsmedlemmer forholde seg til deg. Jeg vil tro at dommen kan bli anvendt på akkurat samme måte i andre medlemsland, dersom de ønsker et tilsvarende forbud, sa Jagland da til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer