BURKAKRANGEL:
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonslederen Mona Sahlin møttes søndag til sin første fjernsynsduell foran høsten valg til Riksdagen.

Foto: MAJA SUSLIN / Scanpix
BURKAKRANGEL: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonslederen Mona Sahlin møttes søndag til sin første fjernsynsduell foran høsten valg til Riksdagen. Foto: MAJA SUSLIN / ScanpixVis mer

Burkadiskusjon i ny partilederdebatt i Sverige

Arbeidsledighet og burkabruk blant de viktigste ingrediensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Lederne i de svenske riksdagspartiene møttes til debatt søndag. Og som i forrige ordskifte var arbeidsledighet og burkabruk blant de viktigste ingrediensene.

Sverige skal velge ny Riksdag 19. september, og alt fra sysselsetting, kjernekraft, burka og skatter ble diskutert da partilederne møtte til debatt i svensk TV søndag kveld.

Debatten var lagt opp som et oppgjør mellom den borgerlige regjeringsblokken og den rødgrønne opposisjonsblokken.

- Tallene viser nå at vi har 100.000 flere sysselsatte til tross for en vanskelig finanskrise og lavkonjunktur. Det er på grunn av en konsekvent jobbpolitikk, sa statsminister Fredrik Reinfeldt om regjeringens arbeid.

Kritikk

Han møtte imidlertid krass kritikk fra opposisjonen og påstander om at regjeringens politikk faktisk har ført til tap av 100.000 arbeidsplasser.

- Når konjunkturen snur, er det som et resultat av din politikk, men når konjunkturen er vanskelig, er det konjunkturens feil, tordnet Socialdemokraternas Mona Sahlin mot Reinfeldt.

Flere av partiene sa søndag at de vil komme tilbake til sin skattepolitikk i april, men Miljöpartiet gjorde det klart at svensker som tjener over 30.000 kroner i måneden, bør betale mer skatt.

Burka

I Sverige trenger ikke kvinner dekke til ansiktet, understreket Reinfeldt i ordskiftets punkt om burkabruk. I debatten mellom statsministeren og Sahlin onsdag var også burka et viktig element, og da sa Reinfeldt at han ikke synes kvinner bør vise seg offentlig i heldekkende muslimske klesdrakter i Sverige.

Søndag fikk han derfor spørsmål om han nå frir til høyreradikale Sverigedemokraterna.

- Det er synd at dere må ta opp det partiet når vi forsøker å diskutere viktige samfunnsproblem. Jeg tok ikke opp burkaen, det var Sveriges Radio, parerte statsministeren.

(NTB)