FORBUD.  Stadig flere europeiske land  vurderer et forbud mot burka.
FORBUD. Stadig flere europeiske land vurderer et forbud mot burka.Vis mer

Burkaforbud på frammarsj

Stadig flere land i Europa vil forby burkaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Som første land i Europa kommer trolig Belgia, hvor det i dag avholdes parlamentsvalg, til å vedta et forbud mot bruk av burka på offentlig sted. Forbudet er allerede vedtatt i det belgiske Underhuset, og i juli er det ventet at Overhuset i landet kommer til å godkjenne loven, skiver Aftenposten.
  Bølge Belgia er imidlertid ikke det eneste landet hvor burkaen kan komme til å bli forbudt. I Frankrike har president Nicolas Sarkozy foreslått et tilsvarende forbud og det er ventet at dette kommer til å bli vedtatt i løpet av høsten.

Frankrike har, med sine mellom 5 og 6 millioner muslimske innbyggere, den største muslimske befolkningen i Europa. Og selv om det bare er rundt 1900 kvinner som faktisk bruker burka, har forslaget stor støtte i befolkningen.  Også i Nederland er det ventet at regjeringen kommer til å vedta et forbud mot bruken av det heldekkende klesplagget.

  Bøter I Italia fikk en kvinne nylig bot for å bruke ansiktssløret niqab. Landet har siden 1975 hatt et forbud mot å dekke til ansiktet på offentlige steder. Det finnes et unntak for religiøse plagg, men flere steder er lokale myndigheter i ferd med å stramme inn reglene.

I Spania har byen Lérida i Catalonia som den første i landet innført forbud mot bruk av burka og niqab og det er ventet at fem andre byer i regionen vil gjøre det samme.

Kritikere av et eventuelt forbud mener det er i strid med menneskerettighetene fordi det bryter med religionsfriheten. Og i Frankrike har høyesterett advart mot at et forbud kan være ulovlig, blant annet fordi det strider mot den Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen.

Kan komme Også i Norge har et eventuelt burkaforbud blitt diskutert, og for drøye to uker siden stemte Stortinget ned et forlag fra FrP om forbud mot bruk av plagg som niqab og burka på offentlige steder.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud, utelukker likevel ikke at også Norge i framtida kan komme til å vedta et forbud.

- Det er ikke utenkelig. Den utviklingen vi ser i Europa nå er en motreaksjon på den radikaliseringen som har skjedd innen islam de siste 30 årene. De muslimene som har kommet hit har tradisjonelt vært moderate folk. Dersom dette skulle endre seg i stor grad, vil også holdningene til et eventuelt forbud endre seg.