Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Burma avskaffer forhåndssensuren

Etter nesten femti år med forhåndssensur av presse og kringkasting ble den i går opphevet av det halvt sivile regimet i Burma. Men man kan ennå ikke starte uavhengige aviser.

USENSURERT:Avislesere i Yangon i Burma. I går ble forhåndssensuren av aviser opphevet. Foto: AP / Scanpix /Khin Maung Win
USENSURERT:Avislesere i Yangon i Burma. I går ble forhåndssensuren av aviser opphevet. Foto: AP / Scanpix /Khin Maung Win Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne reformen et enda et dristig steg bort fra det militære diktaturet som styrte i nær femti år fram til mars i fjor.  Å gå tilbake på dette, å gjeninnføre sensuren, vil bli nesten umulig, og det ville undergrave hele reformprosessen som president Thein Sein har satt i gang. Samtidig åpnes det nå for kritikk av regimet og alle dets ledere, noe som gjør det mye vanskeligere for dem å styre.

Politiske nyheter
- Sensuren begynte 6. august 1964 og tok slutt 48 år og to uker seinere, sa Tint Swe, lederen for Departementet for Overvåking og Registrering av Presse, som er navnet på sensurkontoret, til nyhetsbyrået AFP i går.

- Fra når av vil vårt departement bare registrere publikasjoner for å ha dem i de nasjonale arkivene og utstede løyve til trykkerier og utgivere, la han til.

Men avisene er fortsatt statseide, og har bare i noen grad endret innholdet det siste året. Likevel har burmesiske journalister i løpet av kort tid kastet seg over alle de overraskende politiske nyhetene som nå skjer på alle kanter. Før var det få politiske nyheter, og man måtte være forsiktig med hva man skrev om dem. Nå kommer de politiske nyhetene på løpende både og journalistene våger etterhvert å skrive adskillig mer. Bare besøket til statssekretær Torgeir Larsen fra fjerne Norge tiltrakk seg dusiner av burmesiske journalister. Og de fikk også, ved å følge Larsen, reise inn i et tidligere lukket område, mot grensa til Thailand, hvor karenfolket har ligget i væpnet opprør mot regimet.

Demonstrerte
Tidlig i august vågde journalistene i Yangon, landets største by og tidligere hovedstad, å demonstrere i gatene mot sensuren. Uka etter måtte informasjonsminister Kyaw Hsan utsette å utnevne et midlertidig presseråd, som skulle erstatte sensurdepartementet, fordi journalistene nektet å delta i rådet sammen med de statlig utnevnte representantene. Journalistene anklaget enkelte personer i Informasjonsdepartementet for å forsøke å stanse eller bremse reformen.

Nå kommer spørsmålet om lov til å starte uavhengige aviser og blader.

- Vi kan si at det har kommet nærmere enn før. Det kan skje når en ny lov om media kommer på plass, sa Tint Swe i går.

Ny lov om media
Journalistene har krevd å få være med på å lage en ny lov om media. Nå har informasjonsminister Kyaw Hsan lovt å la journalistene få se lovutkastet og få uttale seg om dette.

Journalistene er varsomt optimistiske etter opphevelsen av sensuren, sier sjefen for den burmesiske tjenesten i BBC, Tin Htar Shwe. Dette innebærer ikke slutt på all sensur. Det finnes mange lover ennå som kan føre til dom og straff for journalister som skriver noe myndighetene misliker, sier hun til BBC.

Men i det siste har journalistene fått retningslinjer som åpner for å omtale omstridte politiske spørsmål, noe som inntil nylig var ganske utenkelig. Myndighetene har også latt folk få uhindret tilgang til om lag 30 000 steder på internettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media