- Burma må ha nye spillere

Aung San Suu Kyi tok med seg sin utstråling og sin tyngde til Losby gård utenfor Oslo i formiddag. Hun etterlyste nye spillere for å komme videre, fordi generalenes vanstyre har etterlatt Burma med en tapt generasjon.

HELT ENIGE: Aung San Suu Kyi, Bono og Jonas Gahr Støre på Freedom  forum på Losby gods
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELT ENIGE: Aung San Suu Kyi, Bono og Jonas Gahr Støre på Freedom forum på Losby gods Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Foprandring forutsetter endret tenking. Jeg tror på dialog, på et felles ståsted. Jeg har alltid trodd at den var der, den venter bare på å bli funnet, sa Aung San Suu Kyi. Oslo forum, et freds- og dialog-forum, hadde fått den største stjere av alle til å kaste glans, og Damen fra Burma leverte.

- Alle kan være enige om noe
- Alle kan finne noe å være enige om, sa Suu Kyi. Og fikk folk i forumet til å tro på det.
Strålende til stede var kvinnen som i 15 år satt i husarrest, igjen en moralsk autoritet.

- Jeg er litt star-struck, (stjerne-skrekk) men ikke mer enn at jeg kan leve med det, sa musikeren Bono, som også var til stede. Han reiser sammen med Suu Kyi til Dublin i ettermiddag. Neste stopp på Suu Kyis Europa-turne er Dublin, der det blant annet er en konsert til hennes ære. For 12 år siden skrev Bono sangen Walk on for Aung San Suu Kyi.

Takker Norge
Aung San Siuu Kyi hadde også en avsluttende hilsen til Norge, etter fire jubeldager i landet.

-Jeg vil takke det norske folket og regjeringen for mottakelsen. Jeg er imponert over hvor forpliktet landet er i arbeidet for fred og forandring.

Den burmesiske fredsprisvinneren legger vekt på at endring forutsetter dialog med generalene som har styrt Burma i 50 år.

- Jeg vil endre generalene gjennom dialog, sa hun. Og la vekt på at hæren må være med på prosessen.

- Hvis du er usikker på deg selv kan du ikke stole på andre mennesker, sa Suu Kyi. Hun sa at det viktigste i Burma nå er å få en rettsstat med uavhengige domstoler og ukorrupt politi, å jobbe med de etniske konfliktene, og å endre grunnloven, som favoriserer hæren i det politiske systemet.

Dialog, dialog
- Det skal ikke skje gjennom konfrontasjon og konflikt, sa Suu Kyi. Og la til:

- Det er en risiko å samsrbeide. En kalkulert risiko.

En liten dose selverkjennelse kom også fram i alt snakket om dialog.

- Jeg har ennå ikke deltatt i virkelige forhandlinger, sa Suu Kyi.

Men Suu Kyi ser også de enorme problemene Burma står overfor.

- Folk må se at reformer virker for dem. Det er ikke nok å få forsikringer om at de vil virke for de barnebarna som ennå ikke er født, sa hun. Og det er der land som Norge, og andre framtidige giverland kommer inn. For utenlandske investorer er også blant de «nye spillere», Suu Kyi vil ha inn i den politiske dialogen i Burma.

Hun vil dessuten ha med unge mennesker. Uten å si det direkte snakket hun om en tapt generasjon av mennesker som nå er 60 og yngre. Det er mennesker som takket være generalenes vanstyre har fått en dårligere utdannelse og dårlige muligheter enn hennes generasjon fikk. Derfor er de unge, de på 20 og 30, så viktige for å få Burma på rett vei.

I Burma kalles Suu Kyi av mange bare for «mor».

- Jeg synes det er fint at folket kaller meg mor. Jeg vet ikke helt hva det betyr, men hvis det betyr at jeg skal tjene dem som en mor er det bra. Jeg har aldri gitt noe løfte jeg ikke kan holde. Jeg har bare gitt ett løfte. Og det er at jeg skal gjøre mitt beste, sa Suu Kyi.

Også har hun gitt håp. Et håp det er lett å skjønne folk i Burma tror på, nå som vi har sett Suu Kyi på hennes triiumfferd i Norge.