Burma og moteklær

Carsten Jensen har lansert ei bok om Burma. Samtidig ble det åpnet en fotoutstilling med Elmer Laahnes bilder til samme bok. Galleriet for utstillingen var paradoksalt nok en av Oslos fasjonable klesforretninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- NORDMENN

er ikke som andre. Ordene kom fra den danske forfatteren Carsten Jensen da han åpnet en fotoutstilling i forbindelse med boka «Det glemte folk». Jensen hadde tidligere samme dag blitt intervjuet av en norsk journalist som innledet med at han ikke hadde lest boka, ikke interesserte seg for Burma og helst ville snakke om noe annet. For eksempel forholdene i Danmark akkurat nå.

Men det skulle bli flere som overrasket Jensen denne dagen. Brigadegeneral Sigurd Hellstrøm avsluttet sin tale ved åpningen av fotoutstillingen med et dikt av Arnulf Øverland, «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv». Ifølge Jensen finnes det ikke brigadegeneraler i Danmark som siterer dikt.

IKKE NOK MED DET.

Nordmenn inviterer altså til fotoutstilling i en eksklusiv og kul klesforretning.

Også når motivene ikke akkurat er lekre modeller i enda lekrere innpakning. Elmer Laahnes bilder viser en annen virkelighet. Barn og voksne, ofre for et brutalt militærregime, karenfolket i Burmas østlige provinser er kjernen i den burmesiske motstandsbevegelsen - og tema i Carsten Jensen og Elmer Laahnes bok «Det glemte folk».

HENFØRT OG BEDRATT

er Carsten Jensens karakteristikk av sitt første møte med Burma i 1984. Uten sammenlikning for øvrig gir de to ordene en spesiell gjenklang på fotoutstillingen i Bogstadveien.

I en større kontrast kunne Laahnes bilder neppe ha blitt plassert. Det var ikke bare danske Carsten Jensen som undret seg. Utstillingsdokkene holdt selvsagt maska, men enkelte gjester mistet munn og mæle et lite sekund. Blikkene vandret først og fremst over de utstilte fotografiene, men så flere og flere litt stjålent på en genser, et skjørt, og ei skinnjakke som sikkert var veldig dyr. Da partymusikken dundret løs i butikklokalet, var det hele perfekt absurd.

OGSÅ CARSTEN JENSEN

grep mikrofonen. Han snakket om sin reise i Burma og om karenfolkets frihetskamp. Da var det en som hvisket: - Det betyr i grunnen ikke så mye hvor vi er, når man hører hva den mannen har på hjertet.

Jensen forteller gjerne. Om frihet som betinger et fellesskap og om overraskelsen over å finne hytter fulle av våpen og vakre blomsteroppsatser. Vi andre lytter. Og ser. På bilder av mineskadde barn. Og på ei T-skjorte til over 1000 kroner.

NEI, NORDMENN ER IKKE

som andre. Vi er stort sett heldigere. «Det glemte folk» og Elmer Laahnes fotoutstilling vil garantert sette en ellers behagelig shoppingtur inn i et nytt og litt større perspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer