Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Burmakomiteen: - Det gjenstår å se hva dette betyr

Den norske burmakomité venter på Aung San Suu Kyis tale til folket etter løslatelsen.

FORSØKTE Å TALE: Aung San Suu Kyi ble hyllet av folkemassene etter løslatelsen klokka 11.40 norsk tid i dag. Hun vil tale til folkt seinere fra sitt kontor. Foto: AFP
FORSØKTE Å TALE: Aung San Suu Kyi ble hyllet av folkemassene etter løslatelsen klokka 11.40 norsk tid i dag. Hun vil tale til folkt seinere fra sitt kontor. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble Aung San Suu Kyi løslatt etter å ha sittet i husarrest siden mai 2003. De siste 21 årene har demokratiforkjemperen, som vant et demokratisk valg i 1990, sittet 15 år i husarrest.

Inger Lise Husøy, leder i Den norske burmakomité, stiller seg avventende til løslatelsen.

- Det gjenstår å se hva dette betyr. Uansett er dette veldig positivt for hennes egen del. Det gir håp for til Burmas befolkning. I seg selv er det viktig, så får vi vente og se hva hun selv sier når hun får tale til folket, sier Husøy til Dagbladet.

- Ikke sammenheng med valget Forrige helg ble det arrangert valg i Burma for første gang siden Suu Kyi vant i 1990, men valget var udemokratisk og rigget av militærdiktaturet.

- Har løslatelsen noen sammenheng med at hun ikke lenger har vunnet det siste valget i landet, og dermed ikke er den «legitime» lederen lenger?

- Jeg tror ikke det har noe med det å gjøre. Løslatelsen er knyttet til at dommen hennes gikk ut i dag. Men dette har militærdiktaturet hatt full kontroll og regi over. Dette fører ikke til demokrati i Burma, det sitter fortsatt minst 2100 politiske fanger fengslet, sier Husøy.

Kina er Burmas viktigste handelspartner, og eksperter sier at militærdiktaturet ikke kan overleve uten støtten fra Kina.

- Hvordan har Kinas rolle vært i løslatelsen?

- Jeg tror nok Kina har presset på fra kulissene. Det er en belastning for Kina også, at Burma kommer opp i FNs sikkerhetsråd stadig vekk, sier Husøy.

- Vil fortsette arbeidet Den norske burmakomité venter at Aung San Suu Kyi fortsetter å arbeide for demokrati i Burma. Da hun ble sluppet løs i 2002, reiste hun rundt og talte til folket, men ble arrestert etter en massakre utført av militærjutaen der 70 mennesker døde.

Aung San Suu Kyi har selv uttalt at hun ikke ønsker en løslatelse med begrensninger i hennes ytringsfrihet. Det store spørsmålet er nå om det stilles betingelser til løslatelsen,.

- Jeg har full tillit til at Aung San Suu Kyi gjør kloke valg. Hun kjenner juntaen bedre enn de fleste, sier Husøy.

Støre: - Må gis frihet Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest lørdag. Han krever at hun får tale- og reisefrihet.

— Hun har urettmessig sittet i husarrest i over 15 av de siste 20 årene. Hun må gis alle friheter hun har krav på, inkludert rett til å reise hvor hun vil og snakke med hvem hun vil, sier Støre til NTB.

Støre gleder seg over at Suu Kyi nå er løslatt, og sier at norske myndigheter står klare til å hjelpe henne.

PS! Du kan sende en hilsen til Aung San Suu Kyi på hennes Facebookside. Ifølge CNN skal Suu Kyi ønske å bruke Twitter for å kommunisere med de unge i Burma etter løslatelsen. http://www.oslocenter.no/index.php?option=com_content&task=view&id=266&Itemid=44

AVVENTENDE: Leder i Den norske burmakomité Inger Lise Husøy. Foto: Scanpix
AVVENTENDE: Leder i Den norske burmakomité Inger Lise Husøy. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!