Burmas generaler viker ikke en tomme

Slipper ikke inn hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burma blir hjemsøkt av kraftige tropiske regnskyll og utbrudd av kolera, samtidig som tallet på omkomne etter syklonen Nargis stadig stiger.

Men generalene viker ikke en tomme.

Over 2,5 milioner mennesker i deltaområdene sørvest for Rangoon har et desperat behov for nødhjelp.

Men hjelpeorganisasjonene får ikke sine folk inn i landet, og militærjuntaen viser ingen samarbeidsvilje.

FNs nødhjelpskoordinator John Holmes skal søndag dra til Burma for å gjøre et nytt forsøk på å snakke fornuft med generalene.

Men EUs spesialutsending Louis Michel måtte forlate landet med uforrettet sak etter sine samtaler med regjeringens representanter torsdag og fredag.Et lyspunkt
Et lyspunkt er det likevel at utenlandske diplomater nå skal få besøke Irrawaddy-deltaet som ble hardt rammet av Nargis 2. mai.

- Et helikopter skal ta utenlandske diplomater til utvalgte steder i deltaområdet, sier en diplomat som vil være anonym.

En talsmann for den britiske ambassaden i Burma bekreftet at en slik tur nå skal finne sted, men han ville ikke gi ytterligere kommentarer.

EU-utsendingen Michel ble nektet å dra til deltaområdene.

- De svarte ikke engang på mine spørsmål og ga heller ingen begrunnelse for å nekte meg adgang til katastrofeområdene, sier Michel og legger til: - Burmas forhold til verdenssamfunnet er ikke mitt anliggende. Jeg skal sikre at nødhjelpen kommer fram og redder liv.

Nødhjelpen kommer fram, men i altfor små mengder.

Fem transportfly med nødhjelp dro fredag til Rangoon, tre fra Kuala Lumpur og to fra Dubai.

Men behovet er stort, og mangel på rent vann er trolig skyld i flere utbrudd av kolera.

Dødstallet stiger
De burmesiske myndighetene opplyser at 43 318 personer er bekreftet omkommet, mens ytterligere 28 000 er savnet.

Røde Kors mener opp til 128 000 personer kan være omkommet, mens FN setter tallet til 100 000.

I alt 27 000 lokale Røde Kors-mannskaper gjør en kjempeinnsats med å bringe nødhjelp ut til mange isolerte småsteder i deltaområdene.

En del av nødhjelpen blir også brakt inn med mindre skip, men havnekapasiteten i deltaene er nede på et lavmål.

En AFP-reporter har på underlig vis klart å ta seg inn i katastrofeområdene og snakket med lokale innbyggere, som er sterkt preget av katastrofen.

Ohn Kyi (57) forteller at hans kone døde etter å ha tilbrakt to døgn med å klore seg fast til en elvebredd, mens regnet øste ned.
 
- Hun var kald, våt og sulten, og hadde verken tørre klær eller mat. Hun overlevde selve syklonen, men klarte seg ikke mot kulda, sier han.

(NTB)