- Burmas juntaleder ikke presidentkandidat

Burmas juntaleder Than Shwe står ikke på listen over de nye presidentkandidatene.

IKKE KANDIDAT: Burmas juntaleder Than Shwe vinker til publikum under en parade i 2010. Han er ikke blant de fem presidentkandidatane. Foto: AFP PHOTO / FILES / Christophe ARCHAMBAULT
IKKE KANDIDAT: Burmas juntaleder Than Shwe vinker til publikum under en parade i 2010. Han er ikke blant de fem presidentkandidatane. Foto: AFP PHOTO / FILES / Christophe ARCHAMBAULTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjør derimot hans nære allierte, statsminister Thein Sein, som dermed trolig vil bli landets første sivile president.

Ifølge anonyme kilder skal den burmesiske nasjonalforsamlingen førstkommende torsdag stemme over hvem som skal bli president etter 18 år med juntastyre.

Men selv om den 78 år gamle generalen og juntalederen Than ikke er blant kandidatene, betyr ikke det at han trekker seg tilbake og vil overlate makten til andre.

Han kommer mest sannsynlig til fortsatt å styre det mektige militæret, eventuelt å innta en betydelig rolle bak kulissene i den nye sivile styret i Burma.

Ikke uventet kommer ingen av de fem kandidatene i det hemmelighetsfulle presidentvalget fra den prodemokratiske opposisjonen.

(NTB)