Burmas mystiske generaler

Har en forkjærlighet for luksus. Her gifter general Than Shwe’s datter seg - pyntet til randen med diamanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da han tok makta i 1992, lovet Burmas absolutte sjefsgeneral, 74 år gamle Than Shwe, at juntaen ikke skulle holde fast ved makta lenge.

Da hadde militærjuntaen styrt Burmas 50 millioner innbyggere i 30 år. I disse dager er alles øyne rettet mot et av Asias fattigste og et av verdens mest korrupte land.

Vil konfrontasjonen mellom Burmas demonstrerende munker og den forhatte militærjuntaen resultere i demokrati eller vil vi få en gjentakelse av 1988-massakren?

Den gang ble 3000 sivile drept, flere tusen skadd, arrestert eller drevet i eksil, da hæren fikk ordre om å åpne ild mot opprørerne.

I løpet av de 20 årene som er gått siden det mislykkede opprøret har hæren vokst til nesten 500 000 mann. I hele dag har generalene sittet i hastemøte. De er delt i spørsmålet om hvordan de skal svare på demonstrasjonene, mener analytikere.

Hvem er disse generalene som holder Burmas skjebne i hendene?

Generalens datter svøpt i diamanter

Det høres harmløst ut. Den eneste offisielle posten sjefsgeneral Than Shwe har er stillingen som formann i det nasjonale rådet for fred og utvikling.

DIAMANTBRYLLUP: Bildene av general Than Shwes datter, 
Thandar Shwe, som funklet i diamanter under bryllupet i fjor gjorde mange Burmas 50 millioner innbyggere rasende. Brudeparet skal også ha fått bryllupsgaver verdt mer en 50 millioner dollar eller omlag 277 millioner kroner. Foto: AP Photo/SCANPIX
DIAMANTBRYLLUP: Bildene av general Than Shwes datter, Thandar Shwe, som funklet i diamanter under bryllupet i fjor gjorde mange Burmas 50 millioner innbyggere rasende. Brudeparet skal også ha fått bryllupsgaver verdt mer en 50 millioner dollar eller omlag 277 millioner kroner. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Der, i den nyopprettede hovedstaden Nyapidaw, cirka 320 kilometer unna Rangoon, sitter generalene og kjøpslår om landets politiske framtid.

Noen kaller rådet en bunker innenfor bunkeren eller en stat i staten.

- Det er et eventyrland når det kommer til mannlig, militær forfengelighet. Det er legemliggjørelsen av deres forestillinger om storhet, sier Burma-ekspert hos Human Rights Watch David Mathieson til The New York Times.

General Than Shwe ble født i det sentrale Myanmar i februar 1933 i det som da ble kalt Burma og var under britisk kolonidømme. Som ung jobbet han blant annet i postvesenet. I 1953 vervet han seg til militæret og jobbet seg oppover i systemet til han 40 år senere stod helt på toppen.

Som statsleder i et av verdens mest lukkede regimer er Than et sjeldent syn ute i det offentlige. Som oftest er han bare synlig på forsida av landets regjeringskontrollerte aviser – iført uniform.

Ett unntak er videopptaket fra datterens bryllup i fjor.

I det ti minutter lange opptaket spredt på internett via YouTube prydes generalens datter av diamanter på størrelse med småsteiner som får håret hennes til å skinne. Også halsen er omkranset av diamanter.

Bryllupsgavene Thandar Shwe fikk var verdt 50 millioner dollar – omlag 277 millioner kroner, ifølge The Independent.

Burmas mystiske generaler

Tre hauker

General Than Shwe ga et sjeldent, men lite innblikk i sitt verdenssyn under nasjonaldagsfeiringen i mars. Som så mange despoter før han, legger også Than skylda på andre land for sitt eget lands misære.

- Skal vi dømme ut fra historien, er det sikkert at visse mektige land som ønsker å påtvinge vår nasjon sin innflytelse, vil gjøre hva som helst på ulike vis for å undergrave den nasjonale enheten, sa Than.

Han oppfordret derfor burmeserne til å gå «hånd i hånd om å knuse enhver fare for interne eller eksterne ødeleggende elementer som truer stabiliteten og utviklingen i landet.»

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest i 12 av de siste 18 årene, misliker han så sterkt at han demonstrativt skal ha spasert ut av et møte med utenlandske ambassadører, da navnet hennes ble nevnt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

På tross av at Burma er et lukket land, sirkulerer det ofte historier som beskriver et fiendtlig forhold mellom general Than Shwe og hans nestkommanderende general Maung Aye (69) - en dranker med påståtte forbindelser til narkotikabakmenn i Det gylne triangelet, det vanskelig tilgjengelige området mellom Thailand, Laos og Myanmar, skriver avisen The Independent.

Som feltkommandant i Myanmars endeløse kriger med landets etniske minoriteter og mot kommunistopprørere, karakteriseres General Maung Aye, ofte som mer ubarmhjertig og kompromissløs enn general Than Shwe.

General Soe Win, en annen av Thans aller nærmeste medarbeidere, ble statsminister i 2004. Også han er av den haukeaktige typen, som deler general Thans motvilje mot å snakke med Aung San Suu Kyi og demokratibevegelsen.

Soe skal også ha vært svært sentral i Depayin-massakren i 2003, da Aung San Suu Kyi ble arrestert og 100 av hennes tilhengere ble drept.

General Than, Maung og Soe viderefører i dag styret som general Ne Win innførte ved kupp i 1962. Det var general Ne som isolerte det før så kosmopolitiske Burma og skapte «den burmesiske veien til sosialisme».

Det var da den økonomiske nedturen begynte. General Ne ble tvunget til å gå av i 1988, og ble umiddelbart erstattet av den nåværende juntaen. Juntaen kom til makta på et tidspunkt ikke ulikt det vi er inne i nå.

Da som nå mobiliserte folkemasser til fredelige demonstrasjoner landet over drevet av økonomisk og politisk misnøye.

Da militærjuntaen tapte valget i 1990 kansellerte de like greit valgresultatet. Forklaringen var at landet måtte ha en ny grunnlov på plass før en ny regjering kunne tiltre. En ny grunnlov er fortsatt ikke på plass.

Valgnederlaget ble en vekker for landets generaler. I løpet av de snaut 20 årene som har gått har juntaen rekruttert tungt til hæren, bygget opp et enda sterkere etterretningssystem og kjøpt våpen og annet militærutstyr fra Kina, Russland og India, skriver Asia Times.

Stanser grunnlovsarbeidet

Munkenes protestmarsj kommer en måned etter at økte bensinpriser skapte store demonstrasjoner 19.august i år. I første omgang så det ut til at demonstrasjonene forrige måned, anført av den såkalte 88-generasjonen av tidligere studentledere, skulle dø ut.

Men det var før soldater i begynnelsen av denne måneden begynte å fyre løs mot munkene i byen Pakkoku. Munkene krevde unnskyldning fra regimet. Det fikk de ikke. Dermed tok munkene til Burmas gater.

Men protestene kommer også på et tidspunkt da militærregimet forsøker å endre bildet av seg selv, skriver Council on Foreign Affairs.

Bakgrunnen skal være utarbeidelsen av det nye grunnlovsutkast. Det har vært lovet i 14 år, og mange av landets etniske minoritetsgrupper har inngått våpenhvile i påvente av den nye konstitusjonen. Hæren på sin side har nektet å gå med på kravet om å legge ned våpnene før det holdes folkeavstemning om en framtidig konstitusjon.

Derfor antydes det at forrige måneds økning i bensinpriser, i et land der myndighetene årlig tjener en milliard dollar på gassalg til Thailand, ble innført nettopp for å skape uro, og dermed stanse den politiske prosessen nok en gang, skriver magasinet Economist.

Hva som skjer med Burma nå er mye opp til landets generaler.


Ifølge medier som Irrawaddy som drives fra eksil, så er general Than for at det skal skytes mot demonstrantene, mens andre, deriblant regionale ledere i Rangoon og de nordvestlige og nordøstlige regionene går inn for at myndighetene går mer varsomt fram.

NESTKOMMANDERENDE: General Maung Aye ansees for å være den nest mest mektigste mannen i Burma.
BILDER FRA BLOGGERE:Dette bildet som MoeMaka Media mottok via bloggere viser munker og deres tilhengere som løper vekk fra opprørspolitiet under dagens demonstrasjon i Rangoon.
<B>SKADDE OG DREPTE: Mange ble skadet da opprørspoliti møtte de fredelige demonstrantene med tåregass, våpen og batonger. Minst tre ble drept.
UBESTRIDT: Dette er Burmas ubestridte leder, general Than Shwe. Bildet viser Than som vinker til folket under en feiring 27.mars i år.
STATSMINISTEREN: General Soe Win, Burmas statsminister. Han er også en politisk hardliner og deler general Thans sterke motvilje mot å snakke med Aung San Suu Kyi og demokratibevegelsen.
DEN UTSTØTTE</B> I 2004 var Khin Nyunt leder for den militære etterretningen. Khin viste seg å være åpen for samtaler med Aung San Suu Kyi og ble sett på som en rival innenfor militærjuntaen. Han ble utstøtt og dømt for korrupsjon i likhet med mange av sine støttespillere.