- Burmas sjefsgeneral har gått av

Ryktene går om at general Than Shwe (74) og hans familie har forlatt landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av hele ettermiddagen og kvelden torsdag gikk det rykter om at general Than Shwe (74) og hans familie har forlatt Burma.

Daglig leder I Den norske Burmakomité Inger Lise Husøy hadde også fått meldinger om at landets absolutte sjefsgeneral hadde trukket seg og overlatt makta til noen andre.

- Vi jobber på spreng med å få bekreftet disse meldingene. Både i går og i dag har vi fått ulike meldinger som går på at hans familie enten har reist til Bangkok eller Singapore. Det er ikke usannsynlig. Det kan jo ha vært et kupp eller en utskiftning, sier Husøy til Dagbladet.no.

Spekulasjonene kommer samtidig med at amerikanske myndigheter har iverksatt de varslede økonomiske sanksjonene mot 14 politiske topper i militærregimet.

- Familien observert i Laos

Sent i går kveld meldte den eksildrevne nyhetskanalen Mizzima News at general Thans familie har søkt tilflukt i Laos. Øyenvitner har fortalt til Mizzima at et chartret Air Bagan-fly ble observert i Laos’ hovedstad Vientiane.

Flyet hadde åtte passasjerer om bord og landet i Vientiane klokken seks torsdag ettermiddag. Air Bagan eies av Than Shwes nære venn og forretningsmann Tayza.

En kilde med nære kontakter til den burmesiske militærjuntaen sier at de åtte passasjerene var slektninger av Than Shwe, inkludert hans kone Daw Kyaing Kyaing.

- General Maung har tatt over

HAR HAN GÅTT AV? Sent torsdag kveld kom det fra flere hold meldinger om at Burmas sjefsgeneral Than Shwe har gått av og at hans familie har forlatt landet. Foto: SCANPIX
HAR HAN GÅTT AV? Sent torsdag kveld kom det fra flere hold meldinger om at Burmas sjefsgeneral Than Shwe har gått av og at hans familie har forlatt landet. Foto: SCANPIX Vis mer

Nettstedet Irrawaddy siterer en vestlig diplomat som spekulerer i at hærsjef, general Maung Aye (69), kanskje skal møte med demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi (62) i et forsøk på å stanse urolighetene i landet.

Kilden sier også at det er general Maung som for øyeblikket tar avgjørelsene.

Som feltkommandant i Myanmars endeløse kriger med landets etniske minoriteter og mot kommunistopprørere, karakteriseres General Maung Aye, ofte som mer ubarmhjertig og kompromissløs enn general Than Shwe.

Les også: Burmas mystiske generaler

Viste seg sjelden

General Than Shwe ble født i det sentrale Myanmar i februar 1933 i det som da ble kalt Burma og var under britisk kolonidømme. I 1953 vervet han seg til militæret og jobbet seg oppover i systemet til han 40 år senere stod helt på toppen.

Som statsleder i et av verdens mest lukkede regimer er Than svært sjelden å se eller høre. Unntaket er video-opptaket fra datterens overdådige bryllup i fjor.

I det ti minutter lange opptaket spredt på internett via YouTube prydes generalens datter av diamanter på størrelse med småsteiner som får håret hennes til å skinne. Også halsen er omkranset av diamanter.

Bryllupsgavene Thandar Shwe fikk skal ha hatt en verdi på 50 millioner dollar – omlag 277 millioner kroner.

General Than Shwe ga et sjeldent, men lite innblikk i sitt verdenssyn under feiringen av Hærens dag i mars tidligere i år. Som så mange despoter før han, la også Than skylda på andre land for sitt eget lands misære.

- Burmas sjefsgeneral har gått av

- Skal vi dømme ut fra historien, er det sikkert at visse mektige land som ønsker å påtvinge vår nasjon sin innflytelse, vil gjøre hva som helst på ulike vis for å undergrave den nasjonale enheten, sa Than.