Burmesere skrur av lyset og tven

Sier nei til juntaens propaganda i det stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stadig flere innbyggere i Rangoon skrur av når myndighetenes kveldsnyheter kommer på skjermen.

Den spesielle kampanjen består ifølge nyhetsbyrået AP av å ignorere de første 15 minuttene av sendingen, mens noen også skrur av alle lysene i boligen sin klokka 20 hver kveld for å markere sin motstand.

- Viser at jeg ikke lytter

I den lukkede hovedstaden har de svært få journalistene lite arbeidsrom, og det er uklart hvor mange som nå deltar i demonstrasjoner og protester mot militærjuntaen.

- Dette er den minst farlige aksjonen mot myndighetene jeg kan delta i. Ved å gjøre dette viser jeg at jeg ikke lytter til hva de sier, uttaler en innbygger til AP om skru-av-tv-kampanjen.

De siste dagene har det ikke foregått massemønstringer i gatene. Det er situasjonen etter at juntaens soldater skjøt og drepte et uvisst antall demonstranter og flere pressefolk og fengslet eller internerte tusenvis, blant dem mange av de rødkledde munkene som ledet an i demokratibevegelsen.

Internettforbindelsen i Burma er ennå helt eller delvis nede, og mange er redde for å gå ut mens de militære har et jerngrep om hovedstaden. Dermed er den stille protesten på kveldstid et av svært få virkemidler for demokratitilhengere som ikke vil ofre livet i gatene.

Noen få velinformerte

Burmesere skrur av lyset og tven

I Burma er alle dagsaviser og elektroniske medier kontrollert av skrekkregimet, og private magasiner er underlagt kraftig sensur. I etermediene er det bare to nyhetssendinger, begge består av statlig propaganda.

Etter soldatenes angrep på demonstrantene i forrige uke ble det uriktig påstått på tv i Burma at politiet hadde blitt angrepet av demokratiforkjemperne og at demonstrasjonene var initert av vestlige land.

Mange velstående innbyggere, en liten gruppe, har ifølge AP forlengst skaffet seg tilgang til BBC eller Radio Free Asia, og når tilstanden er mer «normal» bruker de også internett aktivt.

FN: - Sjokkerende

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Louise Arbor uttalte i dag et burmesiske myndigheter ikke lenger kan forvente at isolasjonen fra omverdenen vil skjerme dem fra å stå ansvarlig, etter at moderne kommunikasjonsteknologi har gitt verden et innblikk i det som har skjedd i Rangoons gater.

- De fredelige protestene vi har sett de siste ukene og den sjokkerende responsen fra myndighetene er bare den siste manifestasjonen av undertrykkelsen av fundamentale rettigheter som har pågått i Burma i nesten 20 år, sa Arbor til FNs menneskerettighetsråd ifølge AP.

Den burmesiske diplomaten Nyunt Swe framholdt imidlertid at demonstrasjonene ifølge regimet var finansiert utenfra Burma og at vestlige land nå urettmessig konspirerer for å intervenere i landet.

Burmesere skrur av lyset og tven