Burmesisk oberst nektet å følge ordre

- Flere tusen er drept i Burma de siste dagene, hevder han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den burmesiske obersten som skal ønske å søke asyl i Norge, forteller at han hoppet av fordi han nektet å følge ordren om å drepe flere hundre munker. - Flere tusen er drept i Burma de siste dagene, hevder han.

- Dersom den 42 år gamle oberst Hla Win klarer å ta seg til Norge, hvor han vil søke asyl, er han villig til å fortelle alt han vet om juntaens herjinger i Burma, sier den tysk-norske teologen og frilansjournalisten Hans-Joachim Schilde til Aftenposten søndag.

- Det vil i så fall være et unikt etterretningskupp for norske myndigheter. De vil dermed få tilgang til informasjon som knapt noe annet land har, fremholder Schilde.

Frilansjournalisten oppholder seg for øyeblikket i jungelen i grensetraktene mellom Burma og Thailand sammen med Karen-folkets gerilja og møtte lørdag oberst Win og hans 17 år gamle sønn. Schilde mener obersten gir et troverdig uttrykk.

Win har i lange avhør med geriljaen fortalt at den siste tidens uro i Burma har kostet langt flere livet enn det som er kjent, sier Schilde videre til Aftenposten. Det skal ifølge obersten dreie seg om flere tusen drepte.

- Obersten hoppet av da han fikk ordre om å raide to klostre og så ta med seg flere hundre buddhistmunker på 15 lastebiler. Disse munkene skulle så drepes og likene dumpes langt inne i jungelen. Dette ville ikke Win være med på, forteller Schilde.

(NTB)

PÅ VAKT:  Væpnede soldater holder vakt ved en veisperring i Rangoon lørdag. Den burmesiske obersten som ønsker å søke asyl i Norge, forteller til en tysk-norsk frilansjournalist at han hoppet av fordi han nektet å følge ordren om å drepe flere hundre munker. Foto: REUTERS/Aung Hla Tun
PÅ VAKT: Væpnede soldater holder vakt ved en veisperring i Rangoon lørdag. Den burmesiske obersten som ønsker å søke asyl i Norge, forteller til en tysk-norsk frilansjournalist at han hoppet av fordi han nektet å følge ordren om å drepe flere hundre munker. Foto: REUTERS/Aung Hla Tun Vis mer