Burmesiske barn fikk undervisning i feil morsmål

- Her har det skjedd en beklagelig glipp, sier kommunerådgiveren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et halvt år fikk 13 burmesiske barn i Ålesund morsmålsundervisning i et språk de ikke skjønte noe av, skriver Sunnmørsposten.

Fem til seks timer i uka har skolebarna hatt egen morsmålslærer i burmesisk innleid av kommunen. Hensikten var å gjøre det lettere for barna, som kom til Ålesund som flyktninger, å lære seg norsk.

Men først flere måneder etter at morsmålsopplæringen var satt i gang, og etter at foreldrene til ni av barna hadde skrevet brev til skolene om feilen, ble de ansvarlige i kommunen gjort oppmerksomme på at mange av elevene verken snakker eller forstår burmesisk eller myanmar, som hovedspråket i Burma også kalles.

- En beklagelig glipp
- Her har det skjedd en beklagelig glipp, sier rådgiver Britt Nørve i Ålesund kommune til
Sunnmørsposten.

Hun forteller at ni av de burmesiske barna snakker språket karen. Ifølge avisen tilhører ytterligere fire burmesiske barn en annen språkgruppe enn det de har fått morsmålsundervisning i.

Kommunerådgiver Nørve sier at misforståelsen trolig har skjedd på grunn av kommunikasjonsproblemer med de burmesiske flyktningene. Den burmesiske læreren ble leid inn på bakgrunn av opplysninger som er kommet fram i møter mellom skole, foreldre og tolk.

- Foreldrene og barna kan verken engelsk eller norsk, og det gjør jo kommunikasjonen med skolen vanskelig, sier Nørve til avisen.

Som norsk og finsk

KOMMUNIKASJONSPROBLEMER: Rådgiver i Ålesund kommune Britt Nørve sier misforståelsen trolig har skjedd på grunn av kommunikasjonsproblemer. De burmesiske flyktningene snakker verken engelsk eller norsk. Foto: June R. Johansen/Sunnmørsposten
KOMMUNIKASJONSPROBLEMER: Rådgiver i Ålesund kommune Britt Nørve sier misforståelsen trolig har skjedd på grunn av kommunikasjonsproblemer. De burmesiske flyktningene snakker verken engelsk eller norsk. Foto: June R. Johansen/Sunnmørsposten Vis mer

Ved Skarbøvik ungdomsskole oppdaget de i fjor høst at elevene ikke forsto burmesisk. Disse tre karen-talende elevene ble etter hvert fritatt fra morsmålsundervisningen.

- Elevene har ikke forstått noe som helst, og har dermed ikke hatt noe utbytte av denne opplæringen, sier rektor Bjørn Nedreskodje Sunnmørsposten.

Rektoren sier det er stor avstand mellom de to språkgruppene.

- Slik jeg forstår dette, er forsjellen mellom burmesisk og karen som å sammenligne norsk og finsk.