Bursdag for Bob

Navn: Bob DylanAlder: 60 (i morgen)Yrke: Artist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ikke Dylan , men Dillon sto det på plakaten da Robert Allen Zimmerman gjorde sine første opptredener i kaffebaren Ten O'Clock Scholar. Det er flere versjoner av historien om hvor han fikk kunstnernavnet fra. Selv har jeg mest sans for teorien om at navnet ikke kom fra onkelen Mr. Dillon, men fra en annen Dillon som allerede var i sving på amerikanske tv-skjermer: Sheriff Matt Dillon, spilt av skuespilleren James Arness, i likhet med Dylan fra Minnesota, og dessuten med norske aner.
  • I morgen fyller den gåtefulle dikteren og trubaduren 60 år, og verdens tallrike Dylan-forskere er allerede i gang med seminarer, møter og konserter. Dylanologi som det kalles, er en internasjonal storindustri i vekst. Dylan-ekspertenes største problem er at fagfeltet er i stadig endring. Artisten er ute på en turné som aldri ser ut til å ta slutt, og hver gang han går på scenen, skaper han noe nytt.
  • Han er den mest innflytelsesrike musikeren i andre del av det tjuende århundre, heter det i mange av artiklene som skrives for tida. Og han har sørget for å føre genene videre: For noen uker siden spilte pappa Bob på samme festival som sønnen Jakob i The Wallflowers. Tre andre barn - Jesse, Anna og Samuel - er det blitt i ekteskap (og datteren Desiree Gabrielle privat , som det heter i Finnmark). Kunstneren har alltid vært en damenes mann, med spesiell interesse for jentene i koret.
  • For førti år siden var han ukjent og uvasket, en opprører med ambisjoner. En allerede berømt visesanger utviklet følelser for ham. - Start screwing Joan Baez, var karriererådet fra kompisen Richard Fariña; han ble selv gift med Joans yngre søster, Mimi, som også Dylan skal ha vært opptatt av - til Joans ergrelse.

- God idé, jeg tror jeg skal det. Men jeg vil ikke at hun skal synge sangene mine, skal Dylan ha svart, ifølge et av de nyeste bidragene til Dylan-forskningen: «Positively 4th Street» av David Hajdu. Det ble både sang og sengehygge, og folkemusikkens dronning gjorde Bob til kronprins.

  • Det er hundrevis av konserter siden. Alt hadde vært lettere for Dylanologene, hvis han hadde vært en av de unge døde, som heltene James Dean og Hank Williams. I stedet ble den lille mannen en levende legende, og om en måned kommer han igjen til Norge. I år besøker han provinsbyene Trondheim og Bergen og tettstedet Langesund. Skal han til Træna, Bømlo og Lakselv neste gang? Gratulerer med fødselsdagen, Mr. Dylan. May your song always be sung, som det heter i sangen min mor liker så godt.