Bursdagen ble blodbad

GEILO (Dagbladet): Etter å ha skutt sin beste venn og hans foreldre, flyktet 25-åringen til den lille plankehytta. Derfra sendte han denne tekstmeldingen til to venner: «Dette er siste gangen dere snakker med meg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så falt det siste skuddet.

Lørdagskvelden skulle vært en hyggelig bursdagsfeiring for den 25 år gamle drapsmannen, men det endte med at han skjøt vilt inn i huset der hans aller beste venner var samlet.

Tilbake lå tre døde mennesker: Erling Tufto (61), Ivanilda C. De Souza Tufto (51) og sønnen Christian Alexandri Tufto (25) - som venner av Christian beskriver som drapsmannens bestevenn. Kameraten Lars Henrik Haugerud ble alvorlig skadd.

Skrekkslagne ungdommer og familiemedlemmer lå i kjelleren mens blodbadet utspant seg i første etasje. Ei åtte år gammel jente mistet bestemor, bestefar og onkel drapsnatta.

Krangel blusset opp

Tragedien på Geilo startet ved 20-tida lørdag kveld i boligen til 25-åringen og hans foreldre i Ringveien på Geilo. 25-åringen var alene hjemme, og hadde samlet fem- seks venner til et bursdagsselskap.

Ifølge vennene gledet den 25 år gamle trippeldrapsmannen seg til feiringen, men ganske fort blusset en krangel fra fredagskvelden opp igjen. Da skal noen av gjestene ha drukket av 25-åringens sprit.

Krangelen endte med at bursdagsgjestene forlot jubilanten og gikk over til familien Tufto i Lauerudveien. I sokkelen, hvor familiens yngste sønn bor, var det ofte samling i vennegjengen.

En rein massakre

Ifølge flere kilder Dagbladet har snakket med, valgte 25-åringen å følge etter kameratene. Han ble imidlertid avvist i døra, fordi han var både full og kranglete.

Cirka klokka 23.30 stod han igjen på døra. Denne gangen hadde den 25 år gamle HV-soldaten med seg et fulladet AG 3-våpen og flere fulle magasiner. I løpet av noen få sekunder forvandlet 25-åringen familiehjemmet på Geilo til et slaktehus.

Vel 20 minutter etter blodbadet høres ett enkelt skudd. Det kommer fra den lille plankehytta dit 25-åringen flyktet. Her ble han funnet død noen timer seinere.

- Vi har grunn til å tro at han tok sitt eget liv, sier politiadjutant Erna Gjestvold i Nordre Buskerud politidistrikt.

Drept momentant

- Vi vet ikke hvor mange skudd som ble avfyrt. Kripos har samlet sammen svært mange tomhylser. Det lå også flere magasiner igjen på åstedet, sier konstituert lensmann ved Hol lensmannskontor, Petter Braaten.

Naboer har fortalt at de hørte tre skuddserier. De tre drepte døde momentant. Kameraten Lars Henrik Haugerud ble hardt skadet etter at han ble truffet av flere prosjektiler i bein, mage og arm.

Ei 19-årig jente krøp opp fra kjelleren og tok hånd om den skadde Lars Haugerud. I nesten to timer var hun 20-åringens eneste trøst mot smerten og angsten.

Hun prøvde desperat å skaffe hjelp, via nødtelefonen 112, men også via venner i Oslo. De forsøkte desperat å få tak i politiet, fordi venninnen tryglet om hjelp til de sårede.

Noen av kulene fra den kraftige AG-3 rifla gikk tvers gjennom huset og traff veggen på et nabohus.

Fyrverkeri

Konstituert politimester i Hol kommune, Petter Braaten, bor bare tre hundre meter fra åstedet. Han stod på badet da de fatale skuddene falt: - Jeg trodde det var fyrverkeri, men de låt så rart, sier han.

Litt før midnatt, fikk han meldingen: Tre personer skutt og drept.

- Det var en ekstrem situasjon. Vi hadde telefonkontakt med personene i boligen, men det viste seg vanskelig å fastslå om mannen fortsatt var i leiligheten. Jeg vet at ungdommene inne i leiligheten syntes det tok fryktelig lang tid før vi kom inn, men en mann med et AG-3- våpen er en formidabel trussel, selv for oss politimenn, sier Petter Braaten.

Redde for å åpne

Lensmann Braaten forteller at de fem personene inne i huset var livredde for å åpne døra.

- De visste hva som hadde skjedd i etasjen over dem og var naturlig nok i sjokk.

Da de først kom inn, ble de erfarne polititjenestemennene møtt av et grusomt syn. Alle de drepte ble funnet i samme rom i inngangspartiet til huset.

- Jeg vil ikke snakke om hva vi så. Det kan du tenke deg selv.

Reddet Lars' liv

Lensmannen mener jenta som hjalp den skadde kameraten kan ha bidratt til å redde livet til gutten.

- Jeg vil berømme henne på det sterkeste, sier Braaten.

Lars Henrik Haugeruds foreldre, Tore og Birgit Haugerud, er henne evig takknemlig. De satt i natt ved senga til sin eneste sønn. Eierne av det kristne Haugens hotell på Geilo er svært klar over at minstegutten i søskenflokken på fire er i live med svært små marginer.

Lars lå blødende i huset i nær to timer før han fikk profesjonell førstehjelp. Foreldrene ønsker å takke den 19-årige jenta som holdt og trøstet sønnen gjennom marerittet natt til søndag.

- Hun kan ha reddet livet hans, sier faren. Tykktarmen og den ene lungen til sønnen er skadd, ellers er ingen vitale organer skadd.

- Vi takker Jesus for livet til Lars. Han er hardt skadd, men lever, sier Tore Haugerud til Dagbladet.

Mor og far fikk se sønnen åpne øynene for første gang klokka 15 i går, etter at Lars hadde svevd mellom liv og død i 15 timer.

- Dette har satt spor. Men han lever, han lever, sier Tore Haugerud.

<B>OVERLEVDE:</B> Lars Henrik Haugerud overlevde mirakuløst skytedramaet.
SKUTT I FILLER: 25-åringen tømte magasinet på AG-3 rifla gjenom denne glassdøren. Innenfor fant politiet de tre avdøde. Tre teknikere fra Kripos jobbet i går kveld med å sikre spor.
<B>DREPT:</B> Erling Tufto (16) jobbet som vaktmester på Dr. Holms hotell på Geilo, og gikk nylig av med pensjon. Ifølge en nabo skulle han og kona flytte til varmere strøk. Hans kona Ivanilda C. de Souza Tufto (51), er født i Brasil og flyttet til Norge med to barn for 20 år siden. Drapsmannen hadde, ifølge bekjente av familien, et svært godt forhold til henne.
<B>DREPT:</B> Sønnen Christian Alexandri Tufto (23) er født i Brasil. Han var dørvakt på utestedet Lille Blå på Geilo. Christian var bestevenn med 25-åringen som tok hans liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer