Tusenfryd:

Bursdagen ødelagt: - Mye tårer

Tusenfryds ordning for gjester med nedsatt funksjonsevne virker mot sin hensikt, mener Monica Leikåsen. - Opplevelsen vi hadde, unner jeg ingen, sier hun. Tusenfryd beklager.

VIS HENSYN: I noen år har Tusenfryd hatt et tilbud til gjester med nedsatt funksjonsevne som får stå i en kortere kø. - Intensjonen er å kunne tilrettelegge for gode gjesteopplevelser for alle våre gjestegrupper, sier Tusenfryd.
VIS HENSYN: I noen år har Tusenfryd hatt et tilbud til gjester med nedsatt funksjonsevne som får stå i en kortere kø. - Intensjonen er å kunne tilrettelegge for gode gjesteopplevelser for alle våre gjestegrupper, sier Tusenfryd. Vis mer
Publisert

- Veldig vondt å se hvordan Tusenfryd behandler sårbare barn. Den behandlingen vi fikk, unner jeg ingen, sier Monica Leikåsen (49), fra Sørum, som er tante til ei jente på 13 år som har cerebral parese.

Hvert år feirer de bursdagen til niesen på Tusenfryd. I år skulle lillesøster på sju år få være med. De kaller det «opplevelsesbursdag».

I år ble ikke dagen en god opplevelse.

Familien er inneforstått med at Leikåsen forteller historien til Dagbladet.

God hensikt

Tusenfryd har en ordning som heter «Vis hensyn» til gjester med nedsatt funksjonsevne som har problemer med å stå i kø.

- «Vis Hensyn»-ordningen ble innført for noen år tilbake. Hensikten med denne er å tilby og søke å tilrettelegge for at, ikke bare rullestolbrukere, men også andre gjester med nedsatt funksjonsevne skal kunne oppleve en god dag på Tusenfryd, sier markedssjef for parken, Erik Røhne Andersen.

Man får ha med seg en ledsager som er over 18 år, som får et bånd - og de får stå i en annen og kortere kø.

Leikåsen forteller at hun ringte på forhånd til parken og spurte om den sju år gamle søsteren kunne få bånd så de kunne ta attraksjonene sammen. Ifølge 49-åringen sa parken at det var greit på telefonen, men ved inngangen sa de nei. De påpekte at ledsager må være over 18 år.

TUSENFRYD: Dagbladets reporter Kaja Storrøsten tok med seg kjøkkensjef hos Grand Kafé, Roar Sandvik for å teste maten på Tusenfryd, slik ble dommen. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Store smerter

Det gjorde dagen trøblete for trioen og det var ikke alle vaktene som var like forståelsesfulle for handikappet til niesen, mener hun.

- Niesen min har nedsatt bevegelse på høyre side. Det gjør at det gjør vondt å stå lenge i kø og for å klare å kjøre attraksjoner, må hun sitte på en bestemt side, sier Leikåsen.

Cerebral parese (CP) er en samlebetegnelse for en gruppe av tilstander kjennetegnet ved en forstyrrelse i bevegelse og motorisk funksjon, ifølge FHI.

- «Vis hensyn»-båndet virker mot sin hensikt. Jeg forstår at det ikke er greit at dem med «vis hensyn»-bånd alltid skal få gå først eller få hjelp med en gang, men vi opplevde at de satt seg på bakbeina og lot det gå flere runder før det var hennes tur, da hadde hun allerede store smerter.

LEI SEG: Tante Monica Leikåsen. Foto: Privat
LEI SEG: Tante Monica Leikåsen. Foto: Privat Vis mer

Sjuåringen nektet adgang

Da de endelig skulle gå inn i vogna på en attraksjon, fikk de beskjed om at sjuåringen ikke fikk være med fordi hun ikke hadde bånd, forteller tanta.

- Det sier seg selv at en sjuåring ikke kan bli stående alene, så da gikk vi i den vanlige køen så vi kunne kjøre sammen, sier hun.

Men i den vanlige køen, ville ikke vakten stoppe attraksjonen, ifølge Leikåsen. Det er helt avgjørende for 13-åringen som må ha hjelp og løftes ned.

- Vi får beskjed om at vi står i feil kø. I den vanlige køen kan de ikke stoppe for gjestene. Da ble jeg forbanna og sa ifra på en streng måte at de måtte stoppe vogna.

Til slutt kjørte operatøren vogna litt saktere for at niesen kunne komme seg ned i den.

- Men da var niesen min så sliten, flau og lei seg at hun ville dra hjem. Det ble en dag med mye tårer og frustrasjon, sier Leikåsen.

- Burde velge selv

- Det hadde vært bedre å sette «vis hensyn»-båndet på den som har funksjonsnedsettelse, så kan de velge hvem de vil kjøre med selv. Eller at de i det minste kan ha med en venn eller søsken, sier hun.

Leikåsen forteller at 13-åringen opplever at det er mye stigmatisering og blikk og det er vondt å bli minnet om at hun er annerledes, gang på gang.

- Så vil jeg gjerne minne både ansatte og gjester på Tusenfryd om at «vis hensyn»-bånd ikke er noe du får fordi du er heldig. Det er fordi du har spesielle behov, synlige eller usynlige.

- Neste år så tror jeg vi må gjøre noe annet på bursdagen, sier hun.

I NORGE: Mange har valgt å feriere i Norge istedenfor å dra til utlandet i sommer. Video: Dagbladet TV Vis mer

Tusenfryd: - En glipp

- I tilfeller der det er familier med flere barn skal det kunne gis ut bånd til flere enn ledsager. At dette ikke ble gjort i Monica sitt tilfelle er en glipp vi bare må få beklage, sier markedssjefen.

Han forteller at generelt så fungerer ordningen godt.

- Men det er en utfordring å klare og tilpasse ordningen 100 prosent til alle.

- Ser dere rom for forbedringer av ordningen?

- Det vil sikkert alltid være rom for forbedringer av ordningen. Vår intensjon er jo å kunne tilrettelegge for gode gjesteopplevelser for alle våre gjestegrupper, sier Røhne.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer