Bursdagsfest ble heis(a)tur

Arne Grønningen (26 i går) og Tor Helge Enlid (25) var fattet og rolige, mens flere av byens brann- og polititeam bedrev storaksjon for å redde dem utfra en fastkilt heis i åttende etasje i Oslo Plaza seint i går kveld. Men Grønningens bursdag svant hen mens aksjonen pågikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trønderguttene skulle ut på byen for å feire Arnes bursdag, men turen ble tre og en halv time forsinket.

- Heisen bråstoppet, og vi hørte et «svisj» etterfulgt av et brak, forteller bursdagsgutt Grønningen til Dagbladet.

Brigadesjef i Oslo brannvesen, Thor O. Kristiansen, sier heisvaieren hadde røket, men at det aldri var fare for at heisen skulle falle ned.

- Det er enormt gode sikkerhetsordninger i moderne heiser, sier han.

Die Hard-aksjon

Heisen guttene ble sittende fast i er en ekspressheis som ikke har utgangsdører mellom tredje og tolvte etasje. I går ble den stående i åttende, og redningsmannskapene gjorde klar for Die Hard-aksjon - planen var å fire brannmennene fire etasjer ned, skjære hull i heistaket og dra guttene opp den smale heis-sjakta. Men etter intenst arbeid klarte de å koble på strøm slik at de fikk kjørt heisen opp manuelt. Da hadde guttene sittet fast i tre og en halv time.

Tøffe gutter

Grønningen er befal i Telemark Bataljon, og er på snarvisitt til Oslo for å feire bursdagen sin, før han reiser videre til Kosovo. Han og Enlid tjenestegjorde i militæret for to år siden, og har sett lite til hverandre siden da.

- Du kan si vi fikk god tid til å småprate, sa en munter Grønningen da de endelig kom seg ut.

Under hele stansen, hadde de jevnlig kontakt med hjelpemannskapene og hotellmedarbeidere, og begge fastholder at ingen av dem var det minste nervøse.

- Ikke litt klaustrofobiske, engang, sier Enlid.

Heisen stanset klokka 2040, men brannvesenet ble ikke tilkalt før en god time seinere. Først like over midnatt fikk historien en lykkelig slutt. I mellomtiden ble ett hotellrom evakuert, for å gi plass til brannvesenets stige. En god stund så korridorene i 12. etasje i Plazabygget ut som en kommandosentral.

- Det var bare terroristen som manglet, var det siste Grønningen meddelte pressen før han gikk ut i Oslo-natten. Hotell-ledelsen lovet Grønningen og Enlid gratis opphold, og «alt de måtte ønske seg» som kompensasjon for heis-pausen. Sannsynligvis ble det OK feiring for bursdagsbarnet likevel.

<B>I GODT HUMØR: </B>De to guttene fikk ingen varige men. Seint i natt dro de på en etterlengtet bytur.