SØKENE FORTSETTER: Politiet antar at en kjapp unnamanøver var årsaken til båtulykken på Tjøme. Navigeringssystemet på ulykkesbåten var imidlertid avslått, og kan derfor ikke gi mer nøyaktige spor. Søkene etter savnede Per-Erik Burud fortsetter i dag. Foto: Eirik Helland Urke
SØKENE FORTSETTER: Politiet antar at en kjapp unnamanøver var årsaken til båtulykken på Tjøme. Navigeringssystemet på ulykkesbåten var imidlertid avslått, og kan derfor ikke gi mer nøyaktige spor. Søkene etter savnede Per-Erik Burud fortsetter i dag. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Buruds GPS ga ingen svar

Nå er forholdene blitt enda dårligere for dykkerne som leiter etter den savnede Kiwi-gründeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): GPS-en om bord i ulykkesbåten til den savnede Kiwi-sjefen Per-Erik Burud (48) kan ikke gi noen ny og eksakt informasjon om hva som skjedde natt til onsdag i farvannet utenfor Tjøme.

- GPS-en var avslått, og dermed er det ingen informasjon å hente der under etterforskningen av ulykken, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

Hvis navigasjonssystemet i båten til Burud hadde vært på, kunne det ha gitt verdifull informasjon om ulykkesbåtens fart, rute og eventuelt krappe svinger.

Kjapp sving Det er svært grumsete farvann i området, med mange umerkede skjær. Båten hadde imidlertid bare noen skraper i coatingen, og politiet tror derfor ikke at det har vært noe kraftig sammenstøt med et skjær som forårsaket ulykken.

Så langt tyder etterforskningen på at det kan ha vært en kjapp sving og unnamanøver som gjorde at de fire personene om bord ble slengt i sjøen.

Buruds kone Anita Burud (43) og deres felles venninne Anne-Lene Novak Aasheim (41) omkom i ulykka. Burud selv er antatt omkommet, og søkene etter Kiwi-gründeren fortsetter.

Dårligere forhold I dag tidlig gjenopptok dykkere fra Stavern Dykkersenter undersøkelsene av et område som er om lag 200 meter bredt og 1000 meter langt. Området ligger sydøst for Flåteskjær, hvor ulykkesbåten ble funnet. Det var her Burud sist ble observert, ifølge Asbjørn Aasheim, som overlevde ulykken.

Daglig leder ved Stavern Dykkersenter, Roger Wisth, sier at de regner med å bli ferdige med å gjennomsøke dette området i løpet av dagen.

- Vi holder på uti der, men det har blåst opp og blitt et skikkelig drittvær, så det gjør ikke jobben noe lettere, sier han til Dagbladet i ett-tida.

SAVNET: Også Sivilforsvaret har hjulpet til i leteoperasjonen på Tjøme. De søker i strandkanten rundt i området. Foto: Eirik Helland Urke
SAVNET: Også Sivilforsvaret har hjulpet til i leteoperasjonen på Tjøme. De søker i strandkanten rundt i området. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Dykkerne sleit med dårlig sikt i hele går, fordi området er preget av mudrete havbunn.

Burud kjørte båten På det dypeste ser de bare 30 centimeter foran seg.

- Nå er sikten dårligere også på de grunne områdene, fordi bølgene virvler opp ting fra bånn, sier Wisth.

Det var Per-Erik Burud som selv kjørte den 29 fot stor RIB-en. De fire vennene var på vei fra et selskap sør på Veierland til Langvika på Tjøme da ulykken inntraff rundt klokka fire natt til onsdag.

Deretter skulle ekteparet Burud etter all sannsynlighet hjem til deres feriehytte som ligger på York, nærmere Sandefjord.

ANTATT OMKOMMET: Kiwi-gründer Per Erik Burud. Foto: Norgesgruppen
ANTATT OMKOMMET: Kiwi-gründer Per Erik Burud. Foto: Norgesgruppen Vis mer