- EN OPPGAVE FRA GUD  Burundis president Pierre Nkurunziza ble i 2005 den første demokratisk valgte presidenten i Burundi siden borgerkrigen, som raste etter folkemordet i Rwanda i 1994. Nkurunziza er sterkt religiøs og mener ifølge AFP og HRW at det er guds valg at han skal styre Burundi. I fjor krevde han å få stille til gjenvalg for en tredje periode og har slått hardt ned på all opposisjon i landet. Foto: AFP / Carl de Souza / NTB Scanpix
- EN OPPGAVE FRA GUD Burundis president Pierre Nkurunziza ble i 2005 den første demokratisk valgte presidenten i Burundi siden borgerkrigen, som raste etter folkemordet i Rwanda i 1994. Nkurunziza er sterkt religiøs og mener ifølge AFP og HRW at det er guds valg at han skal styre Burundi. I fjor krevde han å få stille til gjenvalg for en tredje periode og har slått hardt ned på all opposisjon i landet. Foto: AFP / Carl de Souza / NTB ScanpixVis mer

Burundi er på randen av kollaps: - Det blir bare verre

Frykter den politiske krisa kan bli til folkemord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt en trend med presidenter som aldri går av, som endrer grunnloven og prøver å klamre seg til makta enda litt lenger.

I fjor kom turen til Burundis president Pierre Nkurunziza (52). Etter å ha sittet i to perioder, kunngjorde han at han ville stille til valg for tredje gang. Det har kastet landet ut i kaos.

- Det blir verre, sier Anneke Van Woudenberg, visedirektør i Afrika-kontoret til Human Rights Watch.

MINST 500 DREPTE:  Bildet viser nabolaget Nyakabiga i hovedstaden Bujumbura den 12. desember i fjor, dagen som ble en av de blodigste dagene siden opptøyer brøt ut i april i fjor. FN mener nå at volden har gått fra å være åpen, til å være skjult, og melder om en økende mendge forsvinninger. Foto: Jean Pierre Aime Hareriman / Reuters / NTB Scanpix
MINST 500 DREPTE: Bildet viser nabolaget Nyakabiga i hovedstaden Bujumbura den 12. desember i fjor, dagen som ble en av de blodigste dagene siden opptøyer brøt ut i april i fjor. FN mener nå at volden har gått fra å være åpen, til å være skjult, og melder om en økende mendge forsvinninger. Foto: Jean Pierre Aime Hareriman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Landet er på randen av kollaps. Ikke bare fordi lov og orden er borte og folk forsvinner, men også økonomisk. Det finnes ingen penger, sier Woudenberg til Dagbladet.

Gått under jorda Volden har herjet i et år nå, men har plutselig tatt en annen form. Fra åpne demonstrasjoner i gatene til voldelige politi-raid i jakt på presidentens motstandere, slår FN nå alarm om at den skjulte volden øker. Folk arresteres og forsvinner. FNs spesialutsending Christof Heyns frykter at krisa kan åpne opp sårene mellom hutuer og tutsier i landet.

Sår som førte til et av historiens verste folkemord i 1994. Etniske drap preget Burundi fra det ble uavhengig fra Belgia.

- Krisa er på ingen måte over, selv om den kanskje er mindre synlig, skriver Heyns i et brev til sikkerhetsrådet.

MOT PRESIDENTEN:  Presidenten møtte stor motstand da han i fjor kunngjorde at han ville stille til valg igjen. Dette bildet viser en barrikade under en demonstrasjon i Bujumbura den 22. mai i fjor. Volden har ikke stoppet. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB Scanpix
MOT PRESIDENTEN: Presidenten møtte stor motstand da han i fjor kunngjorde at han ville stille til valg igjen. Dette bildet viser en barrikade under en demonstrasjon i Bujumbura den 22. mai i fjor. Volden har ikke stoppet. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB Scanpix Vis mer

- Vi ser ikke lik ligge åpent i gatene lenger, det er som om dem som utførte disse drapene nå skjuler sporene sine bedre. Nå vi hører om oftere er massegraver og hemmelige graver. Eller folk forsvinner bare. Det som er klart er at situasjonen ikke blir noe bedre, om noe så blir den bare verre, sier Woudenberg til Dagbladet.

Stilte til valg igjen Sikkerhetspolitiet og hæren har brutalt slått ned på all opposisjon. Ifølge HRW har kritisk presse blitt kjeppjaget ut av landet. I mars hadde over 250 000 flyktet fra landet. FN har registrert over 500 døde og 1700 vilkårlige arrestasjoner.

Fredssamtalene har ikke ledet noen vei. De blir ironisk nok ledet av Ugandas president Yoweri Museveni, som har styrt Uganda siden 1986.

- Nkurunziza blir mer og mer evangelistisk og han var ganske ekstrem i utgangspunktet. Alt ser han gjennom brillene med at han har fått en oppgave fra gud eller Jesus. Han virker mer og mer isolert, sier Woudenberg i HRW.

- Valg av gud Nkurunziza underviste på University of Burundi før landets borgerkrig og har tidligere jobbet som fotballtrener. Han har nå et eget fotballag som heter «Hallelujah FC» og er «born again»-kristen. Han mener ifølge AFP at hans maktposisjon er guds valg. 

STERK SIKKERHET:  Politiets og militærets tilstedeværelse i hovedstaden er høy. I februar kom Sør-Afrikas president Jacob Zuma på besøk i hovedstaden, sammen med flere andre presidenter, for å overtale Burundi til å ta imot AUs fredsbevarende styrker. Foto: Yvan Rukundo / Anadolu Agency / NTB scanpix
STERK SIKKERHET: Politiets og militærets tilstedeværelse i hovedstaden er høy. I februar kom Sør-Afrikas president Jacob Zuma på besøk i hovedstaden, sammen med flere andre presidenter, for å overtale Burundi til å ta imot AUs fredsbevarende styrker. Foto: Yvan Rukundo / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan overbeviser du noen som ikke vil snakke med noen og er overbevist om at han har fått en oppgave fra gud? Det er ikke lett. Men på et eller annet tidspunkt vil han ikke kunne styre lenger, fordi det vil ikke være en økonomi igjen å styre. Hva som skjer da, det vet vi ikke, sier Woudenberg.

Selv nå er det vanskelig å vite hva som foregår. I januar slo FN alarm om massakrer og massevoldtekter, og sa at de hadde funnet ni massegraver rundt hovedstaden Bujumbura. Burundi er cirka like stort som Hedmark fylke.

- Det er vanskelig å vite hva som skjer utenfor hovedstaden, for det er umulig å komme seg ut av den. Hundrevis eller tusenvis har blitt arrestert, vi vet ikke hvem som lever, hvem som dør, hvor de er eller om noen blir stilt for retten. Det er som en svart boks, påpeker Woudenberg.

Har stoppet all bistand Burundi har allerede verdens nest laveste bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger, etter Malawi, og er en av verdens fattigste land.

44,8 prosent av landets rundt 11 millioner innbyggere er under 15 år. I mars stoppet EU bistanden til Burundi. Norge hadde fram til i fjor et utviklingssamarbeid med myndighetene i Burundi, sammen med Belgia, Frankrike, Unicef og Global Partnership for Education (GPE), men utbetalte ikke pengene i fjor.

- Den politiske krisen som ble utløst i forbindelse med valget i Burundi i 2015 førte til redusert gjennomføringskapasitet hos myndighetene, midler gjennom fondet ble derfor ikke utbetalt. Avtalen gikk ut i slutten av 2015 og Norge har valgt ikke å inngå noen ny avtale. I 2016 er det planlagt støtte til prosjekter innenfor fred- og forsoningsarbeid og sivilt samfunn i Burundi. Dette er imidlertid ikke et samarbeid vi har med burundiske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Frykter folkemord «Det er umulig å ignorere historien og volden i regionen, hvor generasjon etter generasjon har opplevd at traumene ved folkemord går ustraffet», påpekte FNs spesialutsending i mars.

I desember fant de flere eksempler på folk som mente de hadde blitt angrepet fordi de var Tutsi, og historier om at hutuer systematisk ble spart mens tutsier ble arrestert.

FRYKTER FOLKEMORD:  På grunn av Burundis historie og historiens gjentatte spenninger mellom hutuer og tutsier, har FN advart mot det etniske hatspråket som mange politikere fra Burundi nå bruker. Foto: Reuters / Jean Pierre Aime Harerimana / NTB Scanpix
FRYKTER FOLKEMORD: På grunn av Burundis historie og historiens gjentatte spenninger mellom hutuer og tutsier, har FN advart mot det etniske hatspråket som mange politikere fra Burundi nå bruker. Foto: Reuters / Jean Pierre Aime Harerimana / NTB Scanpix Vis mer

- Vi mener ikke at dette er en etnisk konflikt, ennå.  Akkurat nå indikerer alt at dette er politisk. Burundiere sier at de ikke ønsker å falle tilbake på hutu og tutsi og den etniske dimensjonen, sier Woudenberg.

- Ekstremister på begge sider av konflikten prøver å bruke etnisitet, men så langt så fester det seg ikke. Det er bekymringsfullt språk, og vi vet historien til denne regionen så det kan bli etniske drap igjen, men så langt er ikke det tilfellet, sier Woudenberg.

Hun mener hovedfrontene er mellom dem som støtter presidenten - og dem som ikke gjør det. Opposisjonen beskrives nå som spredt og svak. Imens presidenten prøver å slå ned på motstandere, har landet på blitt sendt ut i ei krise.

DEMONSTRASJONER:  I april erklærte Nkurunziza at han ville stille til valg for en tredje periode, og i juli ble han gjenvalgt til protester fra opposisjonen. Dette iser en demonstrasjon i Musaga i Bujumbura 5. juni i fjor. Foto: AP Photo/Gildas Ngingo/NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: I april erklærte Nkurunziza at han ville stille til valg for en tredje periode, og i juli ble han gjenvalgt til protester fra opposisjonen. Dette iser en demonstrasjon i Musaga i Bujumbura 5. juni i fjor. Foto: AP Photo/Gildas Ngingo/NTB scanpix Vis mer

- En borgerkrig forutsetter at det er minst to fronter som kjemper mot hverandre, og vi har ikke sett det ennå. Det er selvsagt masse rykter om at opposisjonen væpner seg og indikasjoner på at det stemmer. Men det er uklart om de er sterke nok til å gå imot hæren og sikkerhetsstyrkene, sier HRW-visedirektøren.