Busch angrer

Riksadvokat Tor-Aksel Busch angrer at han i 1990 ikke ga daværende justisminister Else Bugge Fougner alle opplysninger han hadde i Bouchikhi-saken. I dag kommer granskingsutvalget med sviende kritikk av Busch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dokumentet jeg hadde om Michael Harari ga ikke grunnlag for etterforskning, men jeg burde fortalt om det til justisministeren, sier Busch.

Michael, eller Mike, Harari var operativ sjef for Mossad-teamet som drepte Ahmed Bouchikhi på Lillehammer 21. juli 1973.

7. desember 1989 fikk Busch, som da var konstituert riksadvokat, et brev fra Overvåkingspolitiet (POT): «Når det gjelder Hararis engasjement i Lillehammer-saken, er det trolig han var med på selve aksjonen.» Informasjonen fikk POT fra «samarbeidende tjenester».

Uvitende

Dette fikk daværende justisminister Else Bugge Fougner ikke vite da hun, etter spørsmål fra SVs Paul Chaffey, ba Busch om informasjon i saken et halvt år seinere.

Krass kritikk

«Ifølge opplysninger fra Riksadvokaten ble det allerede høsten 1989 foretatt undersøkelser for om mulig å bringe på det rene om Mike Harari var identisk med den ukjent Mike som ble omtalt i Lillehammer-saken. Man fant det imidlertid ikke sannsynliggjort at disse personene var identiske,» sa Fougner i Stortinget.

- Spørsmålet er om det burde vært informert om at Hararis navn var kommet opp, selv om min faglige vurdering var at det ikke var grunnlag for etterforskning. Dette er en gråsone, sier Busch.

Det er forventet at granskingskommisjonen vil påpeke dette forholdet, og en del andre, og komme med kraftig kritikk av Busch i rapporten justisministeren får i dag.

VG skrev i går at rapporten fastslår at viktig informasjon ble tilbakeholdt, trolig for å skjerme Mossad. Dette avslår Busch å kommentere.

- Jeg vil vurdere om rapporten gir grunnlag for nye rutiner i dialogen mellom Riksadvokaten og departementet når det kommer spørsmål fra Stortinget, sier han.


Sitter trygt

Han avviser kategorisk at saken vil få noen konsekvenser for hans stilling.- Jeg står inne for de vurderingene jeg har gjort, og jeg kan ikke skjønne at dette skal kunne få noen konsekvenser for min stilling, sier Busch. I 1993 dukket saken på nytt opp da NRKs «Ukeslutt» siterte nedgraderte dokumenter som viste at POT allerede i 1973 fikk opplysninger om Mike Hararis rolle på Lillehammer. Nok en gang ba Chaffey om informasjon om Harari. Nå svarte Busch og hans sjef, riksadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn, at spørsmålet ikke kunne besvares. Også da holdt Busch det han visste om Mike Hararis rolle for seg selv. Rieber-Mohn, nå høyesterettsdommer, ønsker ikke å kommentere saken. 24. juni 1998 en måned før saken ble foreldet, fant statsadvokat Lasse Qvigstad at det var «skjellig grunn til mistanke» mot Harari, som ble siktet og «uformelt avhørt» i Israel.

På høsten ble saken henlagt.