Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Busch-nei til hjemmesoning

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tar et oppgjør med Justisdepartementets forslag om såkalt hjemmesoning for straffedømte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busch mener hjemmesoning trolig får negative virkninger for de dømte - og vil være vanskelig å forstå, både for ofrene og folk flest.

Busch tror hjemmesoning vil bli oppfattet som at domfelte er løslatt.

Departementet har i forbindelse med et forslag til Lov om gjennomføring av straff åpnet for såkalt hjemmesoning. Dette når halvparten av straffen er utholdt og domfelte har vist særlig positiv utvikling, som det heter.

Dette mener Busch

Busch skriver i sitt høringsnotat:

«Selv om slik soning i det enkelte tilfelle er sikkerhetsmessig forsvarlig, vil det etter riksadvokatens oppfatning være grunn til å understreke at en slik soningsform sannsynligvis vil ha negative virkninger for domfeltes evne til å bevare den sosiale ro.

Både for de personer som direkte eller indirekte rammes av gjerningsmannens handlinger, og for den brede allmennhet, vil det trolig være vanskelig å få forståelse for at inntil en fjerdedel av frihetsstraffen etter forslaget kan sones ved at domfelte i hovedsak pålegges å møte på arbeid, unnlate å bruke rusmidler og for øvrig holde seg hjemme.

Ikke uten grunn vil dette bli oppfattet som om domfelte er løslatt, og at i denne situasjonen er dette ingen frihetsstraff med det formål å beskytte samfunnet mot kriminell virksomhet.»

- Hensyn til sosial ro

Riksadvokaten foreslår heller en formell prøveløslatelse av domfelte som har vist en særlig positiv utvikling, men med en enkel og rask adgang til gjeninnsettelse ved brudd på vilkårene.

Busch går også mot departementets forslag som åpner for at straffedømte med dom på til og med to år, kan settes direkte inn på åpen soning.

- En ubetinget dom på inntil to års fengsel for volds- og vinningsforbrytelser vil tilsi en meget alvorlig eller omfattende kriminalitet, og som direkte eller indirekte har berørt en rekke personer, mener Busch.

Etter riksadvokatens syn tilsier både hensynet til allmennprevensjon og den sosiale ro at slike domfelte ikke settes direkte inn på åpen soning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media