Bush: - Ikke borgerkrig i Irak

Men vil la troppene bli i Irak i årevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Dette er borgerkrig

(Dagbladet.no): President George W. Bush talte i går til det amerikanske folket om krigen i Irak. Både presidenten og krigen har fått stadig lavere oppslutning - kun president Nixon har fått dårligere oppslutning enn Bush sine 36 prosent på den siste meningsmålingen.

- Jeg forstår at det blir bekymring av krig. Ingen liker krig. Det skaper en følelse av usikkerhet i landet, sa presidenten, som forsvarte beslutningen om å gå til krig.

- Det er galt å tro at jeg ønsket denne krigen velkommen. Ingen president ønsker krig, sa han.

Bush forsvarte også forsvarsminister Donald Rumsfeldt, som han mente «hadde gjort en god jobb» med Irak.

Avviser borgerkrig i Irak

Over 2300 amerikanske soldater har mistet livet siden invasjonen i Irak. Antall døde irakere ligger mellom 30 000 og 100 000, avhengig av hvem som teller.

- Vi mister daglig 50 til 60 mennesker over hele landet, om ikke flere. Om ikke dette er borgerkrig, må gudene vite hva borgerkrig er, sa Ayad Allawi, tidligere statsminister i Irak, til BBC på søndag.

LITE POPULÆR PRESIDENT: Men Bush framholdt at det var riktig å invadere Irak. FOTO: Scanpix/AP
LITE POPULÆR PRESIDENT: Men Bush framholdt at det var riktig å invadere Irak. FOTO: Scanpix/AP Vis mer

Bush avviste at den tidligere USA-innsatte ministerens påstand om borgerkrig i Irak.

- Det var et øyeblikk der irakerne risikerte å splittes, men det skjedde ikke, erklærte presidenten, som likevel oppfordrer myndighetene i Irak til å ta et oppgjør med den sekteriske volden.

- Amerikanske styrker blir værende

De irakiske politistyrkene vil ikke måtte kjempe alene. Selv om president Bush ikke ville ut med en dato for tilbaketrekningen, hintet han til pressen om at troppene ville bli i Irak lenge etter at han var avgått som president i januar 2009. Og på tross av den økende volden i Irak, hadde han et optimistisk syn på krigen.

- Jeg er overbevist om at vi kommer til å seire. Hvis jeg ikke trodde vi kunne seire, ville jeg ikke ha sendt barna ned dit, sa han.

Ifølge Bush er de amerikanske troppene nødvendige for å opprettholde stabiliteten i Irak og for å begrense al-Quaida sin posisjon i Midt-Østen.

- Planen deres er å drive oss ut av Irak, slik at de får en base hvorfra de kan styrte moderate regimer i Midtøsten, samt fortsette å angripe steder som USA, hevdet presidenten.