Bush: - Ingen overlevende

Sjokkerte familiemedlemmer var vitne til at romferja Columbia ble oppløst i lufta. President Bush og NASA bekrefter at ingen kunne overleve katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At dette skulle skje bare femten minutter før romferja skulle lande, er helt utrolig, sier Daniel Salton. Han er broren til astronauten Laurel Clark, som ble drept da ferjen gikk i oppløsning.

Søsteren til astronaut Michael Anderson, Joanne, sier at sannheten ikke har gått opp for henne enda.

- Dét de sier på tv, er ikke noe som jeg vil tro på, sier hun til CNN.

Romferja Columbia skulle ha landet på Kennedy Space Center klokka 9.16 lokal tid. Men slik gikk det ikke.

Den tunge stillheten

Dette er de siste ordene fra Columbia:

- Columbia, Houston, vi har mottatt meldingen om lufttrykket i landingshjulene og fikk ikke inn siste melding, meldte NASA.
- Forstått (roger), uh..., lyder svaret fra romferja. Hør samtalen på

sidene til Los Angeles Times

.

Deretter - klokka 9.00 - mistet NASA kontakten. Det ble stille fra romferja. Samtidig meldte folk i Texas om lyden av en voldsom eksplosjon. Flere fortalte at husene deres ristet.

Så begynte brennende vrakrester å falle ned fra himmelen over Texas.

- Familiene bærer tapet med stor verdighet, sier en talsmann for NASA.

Familiene til de syv astronautene, fem menn og to kvinner, var samlet på Kennedy Space Center for å møte sine kjære som landet etter 16 dager i verdensrommet.

I stedet måtte NASA sette i gang kriseteam for å ta vare på de sjokkerte og sørgende familiemedlemmene etter tragedien. Mange av astronautene hadde barn som ventet på dem.

Stor sorg

Bush har snakket med familiene til de døde astronautene.

- Det er en stor sorg for vårt land. Klokka 9 mistet NASA kontakt med Columbia. Kort tid etter kom vrakrester fra himmelen over Texas. Det var ingen overlevende, sa Bush i sin direktesendte tale til nasjonen.

"Til himmelen"

Bush understreket reiser i rommet er risikable.

- Mannskapet tok en stor sjanse og tjente menenskeheten. Det er lett å overse farene og vanskelighetene med å navigere i atmosføren. Disse astronatuene kjente farene og aksepterte dem. Vi vil savne dem mye, sa Bush tydelig sorgtynget.

- Familiene til disse mennene og kvinnene er rammet av sjok og sorg. De er ikke alene, sa presidenten og la til at astronautene alltid vil ha USAs takknemlighet.

- Vår reise i rommet vil fortsette.

Deretter siterte Bush profeten Jesaja.

- Gud kjenner navnet på de sju sjelene i Columbia. De kom ikke hjem til jorda, men vi kan be om at de er trygt hjemme i himmelen, sa Bush.

"VELKOMMEN HJEM":</B> Denne plakaten hang på Johnson Space Center i Houston i dag morges før astronautene skulle lande.
BITER:</B> Over hele Texas har det ramlet ned biter fra atmosfæren etter Columbia. Alle fly har forbud mot å fly i området der ulykken skjedde.