Bush: - Jeg har aldri beordret tortur

Bush-administrasjonen godkjente bruk av hunder i avhør av fanger, men president Bush sier han aldri har beordret tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus offentliggjorde tirsdag tidligere hemmeligstemplede dokumenter om avhørsteknikker på Guantanamo-basen på Cuba. Blant dokumentene er notatet fra 7. februar 2002 der det står at Genèvekonvensjonene ikke gjelder for Taliban- og al-Qaida-medlemmer i Afghanistan. I notatet, som er signert av Bush, står det at fangene skal behandles humant.

- La meg være veldig tydelig på USA og min regjerings posisjon. Vi tillater ikke tortur. Jeg har aldri beordret tortur. Jeg kommer aldri til å beordre tortur, sa Bush til journalister i Det hvite hus.

Senator Patrick Lehay fra det demokratiske partiet, beskylder imidlertid Bush for kun å offentliggjøre et utvalg av dokumenter som stiller administrasjonen i et positivt lys.

Tøffere avhørsteknikker

Dokumentene viser at forsvarsminister Donald Rumsfeld i desember 2002 godkjente tøffe avhørsteknikker for fangene på Guantanamo-basen, for så å avskaffe dem noen uker senere, og innføre mindre aggressive avhør i april 2003.

Avhørene på Guantanamo er blitt gjenstand for fornyet søkelys i kjølvannet av avsløringene om tortur av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Rumsfeld godkjente opprinnelig tøffere avhørsteknikker etter at militære ledere på Guantanamo-basen klaget over at retningslinjene begrenset deres muligheter til å få informasjon ut av fangene.

Hunder

Rumsfeld ga mot slutten av 2002 blant annet grønt lys til å skremme fangene med hunder, til å tvinge fanger til å stå oppreist i timevis, til isolasjon i opp til 30 dager, til å nekte fangene tilgang til dagslys, til avhør i 20 timer i strekk, til å kle av fangene, og til å bruke fysisk kontakt som ikke medførte skader, går det fram av notatene som ble offentliggjort tirsdag.

De militære lederne ønsket også tillatelse til å bruke vann eller våte håndklær til å få fangene føle at han er i ferd med å bli kvalt. Dette skal imidlertid Rumsfeld ha avslått.

NTB-AFP-Reuters