Bush: - Tror på Medvedev

Muntert da presidentene møttes i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Smilene satt løst da George Bush og Russlands president, Dmitry Medvedev møttes for første gang som statsoverhoder under G8-møtet i den japanske byen Toyako i dag.

Medvedev henviste uformelt til den amerikanske presidenten som "George", men møtet vitnet likevel om at det fortsatt er uenigheter om de amerikanske rakettskjoldplanene i Europa, skriver AP.

Presidentene entes imidlertid i spørsmålene rundt Iran og Nord Korea.

- Det er spørsmål med tanke på europeisk virksomhet og rakettforsvar hvor vi står fra hverandre. Vi skulle gjerne blitt enige om disse spørsmålene også, sier Medvedev, ifølge AP.

Putins arvtager varslet samtidig at landet har planer om å styrke båndene til USA.

Bush, som er inne i de siste seks månedene i sin presidentperiode, sa til kollegaen at han akter å "sprinte inn" til avslutningen.

- Vi kan fortsatt få gjort mye sammen rundt viktige spørsmål, som for eksempel Iran. Det er et område hvor USA og Russland tidligere har jobbet tett sammen. Vi vil fortsette å prøve å overbevise regimet i Iran om å gi opp ønsket om å anrike uran, sier Bush.

Da Bush møtte Putin første gang i 2001 sa presidenten at han kunne se litt av sjela i øynene hans på den russiske presidenten.

GODT HUMØR: De to presidentene møttes for første gang som statsoverhoder i Japan. Foto: Jim Watson, AFP
GODT HUMØR: De to presidentene møttes for første gang som statsoverhoder i Japan. Foto: Jim Watson, AFP Vis mer

Også denne gang skryter Bush av sin kollega fra Østen.

- Jeg kommer ikke til å sitte her og analysere mannen, men jeg kan si at han er en komfortabel type. Han er selvsikker, og jeg tror på ham når han sier noe til meg. Han mener det, sier Bush.

Ifølge AP beskriver en representant fra Kreml møtet som åpent og konstruktivt, men tidvis kritisk.

Bush: - Tror på Medvedev