Bush- boom

President George W. Bush har 77 prosent av amerikanerne i ryggen når han vil fjerne Saddam Hussein med militær makt. Oppslutningen økte med ti prosent etter talen om rikets tilstand natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Bush ønsket å få den jevne amerikaner i tale, og det fikk han natt til i går. Meningsmålingen, som er gjort av TV-selskapet CBS, viser at 77 prosent av amerikanerne støtter en militær aksjon for å fjerne Saddam Hussein. Før talen mandag kveld var tallet 10 prosentpoeng lavere.

Dette er en av flere meningsmålinger som er gjort i forbindelse med den avgjørende talen. Avisa USA Today publiserte i går morges en måling av oppslutningen om presidenten. Den er ifølge denne målingen nede på 49 prosent. Det er betydelig lavere enn de siste månedene og vesentlig lavere enn oppslutningen om George W. Bush etter 11. september 2001.

Reaksjoner

Den uvanlig krasse talen mandag kveld vakte reaksjoner etter de vante skillelinjer her i USA. Demokratene svarte allerede samme kveld og ytret stor tvil om en krig mot Irak er begrunnet godt nok.

Senator Edward Kennedy gikk lengst i sin kritikk av Bush. Kennedy varslet et forslag med krav om at Bush kommer til Kongressen og legger fram overbevisende materiale om at Irak representerer en alvorlig trussel, før soldater sendes ut i kamp.

Presidentens egne partifeller mener han leverte et sterkt innlegg for et væpnet angrep mot Saddam Hussein.

Størst spenning knytter det seg til presidentens løfte om at utenriksminister Colin Powell onsdag i neste uke skal legge fram bevis for FN at Irak har masseødeleggelsesvåpen. Et slikt bevis, «en rykende pistol», har vært etterlyst lenge. Innad i administrasjonen arbeides det nå på spreng for å klargjøre dette. Det er problematisk, både fordi et slikt bevis vil måtte bestå av flere deler og fordi det er vanskelig å nedgradere viktig etterretningsmateriell.

Diplomatisk vindu

FNs sikkerhetsråd møttes i går til nye konsultasjoner etter Hans Blix' rapport mandag. Møtet var lukket, men den britiske FN-ambassadøren sir Jeremy Greenstock sa i løpet av møtet i dag at synspunktene om å gi inspektørene mer tid var uforandret.

- Noen ser glasset som halvt- fullt, andre som halvt-tomt, sa han. Den amerikanske FN-ambassadøren John Negroponte sa i går at tida nå renner ut. Mer tid vil ikke endre Saddam Husdseins holdning til nedrustning.

- Tida er inne for andre virkemidler, det diplomatiske vindu er i ferd med å bli lukket, sa han.

b> PÅ KRIGSSTIEN: - Noen ganger må vi reise oss for å forsvare friheten. Og hvis krigen tvinges på oss, skal vi slå til med all den styrke som USA råder over, og vi skal seire, var det klare budskapet fra George W. Bush i talen i Kongressen natt til i går. Her er han avbildet utenfor Det hvite hus i går, med helikopteret «Marine One» i bakgrunnen.