Bush advarer mot 3. verdenskrig

Oppfordrer verdens statsledere til ¨å bidra til å hindre Iran i å få atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush oppfordrer verdens statsledere til i bidra til å hindre Iran i å få atomvåpen hvis de vil hindre en 3. verdenskrig.

De dramatiske orden falt et stykke ut i en pressekonferanse Bush holdt onsdag ettermiddag i Det hvite hus. Han kom med en utvetydig oppfordring til andre statsledere, og sa at de må delta i innsatsen for å hindre iranerne i å utvikle atomvåpen «hvis dere er interessert i å avverge 3. verdenskrig».

- Vi har en leder i Iran som har kunngjort at han vil tilintetgjøre Israel, sa Bush og henviste til den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad.
Hva kan Putin fortelle?
Han avviste at han er bekymret for at den russiske presidenten Vladimir Putins møtte Ahmadinejad i Teheran tidligere denne uken.

- Putin er enig i at det ikke er i verdens interesse at Iran har muligheten til å konstruere et kjernevåpen, understreket Bush, som la til at han var ivrig etter å høre Putin fortelle hva han og Ahmadinejad snakket om. Bush understreket også at han ønsker en avklaring fra Putin om han fortsatt er fast bestemt på å forhindre regimet i Teheran i å utvikle atomvåpen.


Hedret Dalai Lama
Bush tror ikke Dalai Lamas besøk i Kongressen onsdag vil skade USAs forhold til Kina.

På pressekonferansen få timer før seremonien i den amerikanske nasjonalforsamlingen forsvarte Bush beslutningen om å invitere den tibetanske religiøse lederen. Han oppfordret også kinesiske myndigheter til å opprette kontakt med ham.

- Jeg har gjentatte ganger fortalt kineserne at religionsfrihet er i deres nasjons interesse. Jeg har også sagt til dem at jeg synes det er i deres interesse å møte Dalai Lama, sa Bush.

Presidenten var innom flere temaer på pressekonferansen, deriblant Tyrkias planer om å sende et betydelig antall soldater inn i nabolandet Irak for å ødelegge kurdiske opprørsbaser. Få minutter etter at den tyrkiske nasjonalforsamlingen vedtok å støtte regjeringens planer, kom Bush med en sterk oppfordring om ikke å sende store styrker inn i Irak.

(NTB)

MANGE BALLER I LUFTA:  Bush provoserer på seg Kina ved å hedre Dalai Lama, samtidig som han trapper opp ordkrigen mot Iran. Foto: Evan Vucci / AP
MANGE BALLER I LUFTA: Bush provoserer på seg Kina ved å hedre Dalai Lama, samtidig som han trapper opp ordkrigen mot Iran. Foto: Evan Vucci / AP Vis mer