Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush advarer Saddam og Iran

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg vil ikke sitte rolig og vente på at noe skal skje mens farene vokser, advarte president George Bush da han i natt talte til begge kamrene i Kongressen om «rikets tilstand». Bush varslet fortsettelseskrigen mot internasjonal terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush's tale på video og tekst

Han beskrev han Irak, Iran og Nord Korea som en «terrorakse» som forsøker å få tak i masseødeleggelsesvåpen. Det vil USA ikke tillate.

- Jeg vil ikke rolig se på at truslene vokser. Amerikas forente stater vil ikke tillate at verdens farligste regimer truer oss med verdens mest ødeleggende våpen, sa han.

Presidenten sa at USAs væpnede styrker har «stengt terroristenes leirer» i Afghanistan, men beskrev en «underverden av terror» som fortsetter å eksistere i mer enn et dusin andre land. Han nevnte Filippinene, Somalia og Bosnia. Disse landene vil få sjansen til selv å fjerne terrortrusselen, men fortsatte:

- Hvis de ikke selv ordner opp, vil Amerika gjøre det, sa han.

Han beskrev en situasjon der mange ti-tusenvis av trente terrorister fortsatt truer Amerika som «tikkende bomber innstilt på å eksplodere».

Bush sa at amerikanske etterretningsagenter har funnet oversikter og beskrivelser av amerikanske atomkraftverk og vannforsyninger, detaljerte arbeidsbeskrivelser for framstilling av kjemiske våpen og overvåkingskart over amerikanske byer og kjente landemerker.

- Det vi har funnet i Afghanistan viser at krigen absolutt ikke slutter der. Vår krig mot terroren er nettopp begynt, sa presidenten.

«Det onde»

President Bush gjorde det klarere enn han hittil har gjort at han ser konflikten og sin oppgave som president i USA i et moralsk perspektiv. Målet for amerikansk utenrikspolitikk skal heretter være å styrke «de absolutte krav til menneskelig verdighet: rettssamfunnet, klare grenser for statens makt, respekt for kvinner, for privat eiendom, ytringsfriheten, likhet for loven og religionsfrihet».

- Ingen nasjon har eiendomsrett til disse idealene, og ingen nasjon er unntatt fra dem, sa presidenten.

- Vi kan vinne ondskapen med større godhet, sa han til stående applaus. Den fullsatte Kongressen med medlemmene i Representantenes Hus, Senatet, Høyesterett, forsvaret, inviterte gjester med Afghanistans Hamid Karzai i spissen, reiste seg og applauderte gang på gang. Det var ingen mishagsytringer å høre, og ingen demonstrasjoner mot noe av det presidenten sa, slik det var når president Bill Clinton talte.

Presidenten slo fast at landet befinner seg i krig, og banket i talerstolen liksom for å understreke sin første applaussetning:

- Men rikets tilstand har aldri vært sterkere, sa han.

Cheney på plass

Bak ham på visepresidentens tradisjonelle plass ved siden av lederen for Representantenes Hus satt Dick Cheney som for første gang siden terrorangrepene den 11. september opptrådte offentlig utenfor Det hvite Hus sammen med presidenten.

- Menn og kvinner i uniform har levert en klar melding til alle fiender av De forente stater: Du slipper aldri unna at denne nasjonen vil stille deg til ansvar.

Både Bush og hans opponent, minoritetsleder Dick Gephardt, erklærte at terrorister ikke vil finne noe gjemmested på kloden: USA vil komme og ta dem.

Støtten til George Bush i det amerikanske folket kan bare sammenlignes med oppslutningen om Franklin D. Roosevelt under Den andre verdenskrigen. I snart fem måneder har presidenten scoret over 80 prosent i meningsmålingene.

Økonomi

Han forsøkte å overføre den sterke støtten han har fått for sitt lederskap i krigen mot internasjonal terror til sitt langt mer kontroversielle økonomiske program.

Fra solide overskudd på statsbudsjettet under forgjenger Bill Clinton, er de store underskuddene fra regjeringstiden til Ronald Reagan og den forrige president Bush på åttitallet kommet tilbake under George Bush. Hittil har krigen i Afghanistan kostet 50 milliarder kroner. I budsjettet for neste år foreslår presidenten å øke utgiftene til de væpnede styrker og forsvaret av hjemlandet med til sammen 800 milliarder kroner. Utgiftene til fortsatt krigføring kommer i tillegg.

I talen i natt forsvarte presidenten disse utgiftene som absolutt nødvendige for å trygge nasjonens

befolkning mot truslene som fortsatt finnes.

- De fleste av de 19 mennene som kapret fly den 11. september hadde fått opplæring i Afghanistan, slik som mange ti tusener andre har fått, sa president Bush.

Trusselen har gjort det nødvendig å doble utgiftene til forsvaret av hjemlandet, med særlig fokus på bioterror, kriseberedskap, sikkerhetstiltak ved flyplasser og langs grensene, og en forsterket etterrretningsinnsats.

Jobb, jobb, jobb

Bush oppsummerte sine forslag til å få ny fres på den amerikanske økonomien i ett ord: «arbeidsplasser».

- Når Amerika arbeider, blomstrer Amerika, så mine forslag til en ny økonomisk trygghet kan samles i ett ord: Jobber, sa Bush.

Han rettet en sterk appell direkte til forsamlingen bestående av begge kamrene i Den amerikanske kongressen, om å behandle hans økonomiske forslag i den samme samarbeidsånd «som vi har hatt i krigen mot terroren».

Til slutt oppfordret president Bush nasjonen om å gripe sjansen til «å bygge videre» på fellesskapsfølelsen og samhandlingen som ble gjenopplivet etter terrorangrepene den 11. september, og «føre verden mot de verdier som vil skape varig fred.»

<B>ADVARER IRAN: President George Bush viser ingen nåde mot terror. Saddam og Iran ble i natt utpekt som trussel mot USA.
Hele Norges coronakart