Bush angriper Irak neste år

BOSTON (Dagbladet): USA planlegger å invadere Irak med mellom alt fra 70000 til 250000 tusen soldater tidlig neste år. Planene legges etter at andre alternativer er gitt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske militære planleggerne har konkludert med at «Afghanistan-modellen» - der lokale styrker slåss med amerikansk hjelp - ikke lar seg bruke i Irak. Heller ikke et indre kupp mot Saddam Hussein framstår som gjennomførbart, mener planleggerne.

Da gjenstår bare alternativet med en massiv innsats av bakke- og luftstyrker. Det er avisa The New York Times som skriver om invasjonsplanene.

Må vente

Avisas kilder sier at invasjonsplanene ikke kan iverksettes før tidlig neste år, etter at «de rette militære, økonomiske og diplomatiske» forutsetninger er oppfylt og lagt til rette». Blant annet vil de amerikanske styrkene unngå å slåss om sommeren siden de trolig må utstyre seg med varme og tette beskyttelsesdrakter mot kjemiske og bakteriologiske våpen.

Verden må også være forberedt på et oljesjokk med stigende energipriser, og det må være framgang i konflikten i Midtøsten så ikke antiterrorkoalisjonen bryter sammen.

Israels framrykking inn i de palestinske områdene kan ha undergravd de opprinnelige planene og skapt splittelse i Bush-regjeringen, skriver avisa, som tror at den siste tidas utvikling har gjort det mindre sannsynlig at USA slår til allerede i høst, slik som de første planene gikk ut på.

Ikke offisiell

President Bush gjentar stadig at han har til hensikt å sørge for at Saddam Hussein mister makten i Irak. Han vil ikke la konflikten mellom Sharon og Arafat tvinge fram en utsettelse av planene. Men foreløpig har ikke Bush gitt noen ordre om å mobilisere styrker. I dag foreligger ingen «offisiell kampplan», skriver The New York Times.

Etter det anspente møtet mellom kronprins Abdullah og Bush, leter de amerikanske invasjonsplanleggerne etter alternativer til de amerikanske militære basene i Saudi-Arabia.

Det er aktuelt å plassere store amerikanske styrker i baser i Tyrkia og Kuwait. Qatar er tiltenkt rollen som erstatning for de amerikanske basene i Saudi-Arabia.

Oman og Bahrain blir, ifølge avisa, tiltenkt viktige og omfattende roller i planene og gjennomføringen av dem.

IFØRT «TNT»: Irakiske smågutter var i går kledd opp som selvmordsaksjonister i anledning Saddam Husseins 65-årsdag. Bursdagen vil bli feiret i flere dager.