Bush annonserer nytt departement

FBIs rot før den 11. september fører til at president George W. Bush nå etablerer et sikkerhetsdepartement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN melder at det er det første nye departementet på regjeringsnivå i USA siden 1988.

Departementet vil få en statsråd i regjeringen og skal ha ansvaret for sikkerheten innenlands i USA. Allerede rett etter terrorangrepene mot USA den 11. september i fjor etablerte Bush en egen avdeling som skulle ha ansvaret for innenlands sikkerhet. Men nå blir den utvidet til en permanent ordning, med en plass i regjeringen.

- Formålet er å beskytte vårt hjemland for terror, sa talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer i kveld. Han betegner endringen av FBI og etableringen av det nye departementet som '... den største statelige omlegging siden 1947'.

Bush på skjermen

Fleischer opplyser at Bush vil tale direkte til folket i USA i kveld, og at han vil si at '... vi kan og vi skulle gjøre mer...' for å bedre sikkerheten innenlands.

Senator Edward Kennedy fra Massachusetts mener det kan være greit med en omorganisering, men vet ikke helt om det vil ha noen stor betydning, eller om det i det hele tatt er nødvendig.

- Spørsmålet er om det å skifte dekkstolene på Titanic er måten å gjøre det på, sier Kennedy til CNN.

Kongressen må godkjenne departementet, og CNN melder at det ikke skylle by på problemer for Bush.

Skal ha oversikten

Etter 11. september har det kommet fram at amerikansk etterretning hadde fanget opp flere av kaprerne før de slo til, men de klarte likevel ikke å stoppe aksjonene.

Det nye departementet skal ha ansvaret ikke bare for FBI, men også for CIA, tollmyndighetene, kystvakta og de amerikanske imigrasjonsmyndighetene.

Dermed skal det nye sikkerhetsdeparmenetet ha mulighet til å skaffe seg en oversikt over hva som skjer, og hindre at det skjer nye store terroraksjoner på amerikansk jord.

To erfarne sikkerhetseksperter sier til CNN at planen er et resultat av hva som gikk galt den 11. september.

Det hvite hus har også timet annonseringen av det nye departementet riktig. I natt starter høringene i Kongressen om hva FBI egentlig visste før terrorangrepene den 11. september. Planene til Bush kan mildne kritikerne under høringen, melder CNN.

Les mer om høringene her.

<B>TERROR-DEPARTEMENT: George W. Bush vil ha nytt deparment mot terror.