Bush avgjør utlevering etter voldtektsanklager

Spørsmålet om utlevering av den amerikanske soldaten som skal ha voldtatt en kvinne på den japanske øya Okinawa, er løftet opp på høyeste politiske nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Junichiro Koizumi har offentlig uttrykt støtte til sitt lands krav om snarlig utlevering, og på amerikansk side er det opplyst at president George W. Bush vil delta i beslutningen.

Japans utenriksminister Makiko Tanaka har advart USA om at saken kan ødelegge det strategiske allianseforholdet mellom dem, og dermed ramme USAs Asia-politikk. Hennes amerikanske kollega, Colin Powell, sier at saken er diskutert med president George W. Bush, og at landet ønsker å samarbeide.

Den angivelige voldtekten skal ha skjedd like før statsminister Junichiro Koizumi reiste til Washington for samtaler med Bush i forrige uke.

26.000 av USAs 48.000 soldater i Japan er stasjonert på Okinawa, og voldtektsanklagene bidrar til å forsterke misnøyen med det amerikanske nærværet på øya. Japanerne føler seg allerede sterkt provosert av en rekke kriminelle handlinger fra amerikanske soldaters side, særlig gruppevoldtekten mot en 12-årig jente i 1995.

(NTB)

AVGJØR: George W. Bush.