Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush avslørt av video

Lukket ørene for Katrina-advarsel. Se videobeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den konfidensielle videofilmen som det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) har fått fatt i, viser at president George W. Bush mottok veldig sterke advarsler om stormen Katrinas potensielle styrke, samme ettermiddag som katastrofen ble et faktum, skriver BBC.

Stilte ikke spørsmål

Den amerikanske presidenten skal ikke ha stilt ett eneste spørsmål om situasjonen som ble skissert for ham. I tillegg til at AP har fått fatt på den avslørende videofilmen, kan nyhetsbyrået vise til utskrifter av sju dager med oppdateringer Bush mottok om stormen.

Likevel uttaler Bush til sine embedsmenn, i en videooverført tale fra ferieranchen sin i Texas 28. august i fjor:

- Vi er fullt forberedt.

AP-videoen viser at embedsmenn i klare ordelag forteller presidenten at stormen kan bli sterk nok til å bryte gjennom dikene som beskytter New Orleans mot oversvømmelse, skrev AP i sin første melding om videoen.

Senere rettet nyhetsbyrået dette til at administrasjonen ble advart mot at vannmassene kunne skylle over dikene. Nøkkelordene her er "top" og "breach". Det siste betyr at demningen brister, og ble ikke brukt i advarslene.

«En fæl en, en svær en»

BA OM AT INGEN MÅTTE DØ: President George W. Bush hevder det ikke var noen som kunne forutse at dikene sprakk. Foto: Scanpix
BA OM AT INGEN MÅTTE DØ: President George W. Bush hevder det ikke var noen som kunne forutse at dikene sprakk. Foto: Scanpix Vis mer

Bare fire dager etter herjingene, uttalte George W. Bush at ingen ventet at stormen kunne få slike følger. Men videofilmen avslører at kriseteam-ansvarlige Michael Brown sier at stormen kan bli «en fæl en, en svær en».

I klartekst gjør Brown president Bush oppmersom på at de virkelig må agere stort og raskt for å kunne møte Katrina. Michael Brown gjør det samtidig klart at de evakuerte som oppholdt seg i Super Dome i New Orleans ikke vil kunne bli gitt tilstrekkelig assistanse.

I etterkant av Katrina-katastrofen har Michael Brown måttet gå fra sin stilling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!