Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush bekymret over Bali-avtalen

Vil ikke gi u-land gratis klimateknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg har aldri sett et lignende drama for åpen scene i internasjonal sammenheng før. Slik beskrev utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim (SV) innspurten av klimaforhandlingene på Bali overfor NTB på lørdag.

Ett døgn på overtid, ble 188 land enige om et veikart som skal være grunnlaget for forhandlinger om en ny klimaavtale.

Veikartet kom i stand etter at forhandlingsdelegasjonen fra USA til slutt gikk med på utviklingslandenes krav om at rike land må forplikte seg til å bidra med klimavennlig teknologi. Bare minutter tidligere hadde USA nektet å akseptere forslaget, til buing fra salen.

Nå fortsetter imidlertid debatten i USA. I en uttalelse fra den amerikanske regjeringen heter det at USA har «alvorlige betenkeligheter med aspekter ved beslutningen.»

Det skal være kravet fra utviklingslandene om at rike land må forplikte seg når det gjelder overføring av klimavennlig teknologi Bush-administrasjonen er bekymret over.

- Det må legges vekt på at noen utviklingsland står for store utslipp og at disse også må spille en rolle i klimaforhandlingene, heter det i uttalelsen.

Viktig valg

Teksten som ble vedtatt på Bali, fastsetter en timeplan for de videre klimaforhandlingene. De skal etter planen avsluttes på møtet i København i 2009, slik at den nye avtalen kan tre i kraft i 2012.

SLUTTET SEG TIL FN:  Etter intense forhandlinger på Bali sa USAs sjefsforhandler Paula Dobriansky at USA ville slutte seg til veikartet for et bedre klima. Her sammen med rådgiver James Connaughton. Foto: Ap
SLUTTET SEG TIL FN: Etter intense forhandlinger på Bali sa USAs sjefsforhandler Paula Dobriansky at USA ville slutte seg til veikartet for et bedre klima. Her sammen med rådgiver James Connaughton. Foto: Ap Vis mer

Det er presidentvalg i USA neste høst, og forhandlingene av den nye klimaavtalen vil derfor være avhenging av den neste amerikanske presidenten.

- Vi venter alle på en ny president i USA, sa leder i Norges naturvernforbund til Dagbladet.no tidligere.

Avskoging og teknologi

Landene ble enige om å opprette et fond som skal hjelpe fattige land med å takle konsekvensene av klimaendringene. Viktige spørsmål i forhandlingene framover blir ordninger for å hindre avskoging i tropiske land,  foruten overføringen av klimavennlig teknologi til fattige land i sør.

Europeiske land krevde tidligere i uken at veikartet måtte inneholde et tallfestet mål om hvor store globale utslippskutt som er nødvendig innen 2020. Dette ble som forventet avvist av USA og flere andre land, og i den endelige teksten er henvisningen til utslippsmålene forvist til en fotnote.

BALI: En gruppe klimaaktivister kledde seg ut som isbjørner på Bali. Nå fortsetter klimadebatten i USA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling